Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

БХК e дал грамота на Емили Тротинетката за номинирана за „Човек на годината“

Българският Хелзински комитет (БХК) взе отношение по повод клипа с Емили Тротинетката и Чеченеца, който скандализира обществото:

„Във връзка с инцидент в пловдивски мол, документиран с разпространено в социалните мрежи видео, на което се вижда младеж, воден на каишка и заставян да изпълнява команди като куче и за когото се твърди, че е участвал в действията не по своя воля и е със специални образователни потребности, Българският хелзинкски комитет заявява следната позиция:

Съгласно съобщения на медии районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала и работи по случая, като обстоятелствата по него и най-вече – осъществен ли е състав на престъпление по Наказателния кодекс – предстои да се изяснят.

Като принципно положение обаче следва да отбележим, че престъпни деяния на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като уязвимост на жертвата, следва да се признават като т.нар. „престъпления от омраза“, т.е. престъпления с дискриминационен елемент.

Поради това през 2022 г. представители на Българския хелзинкски комитет, като участници в две работни групи за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предложиха на Министерството на правосъдието, наред с друго, да бъдат въведени в кодекса тежконаказуеми състави на деяния, извършени на основата на увреждането на пострадалото лице.

Това предложение не беше възприето и законопроектите бяха внесени в Народното събрание без него. В такива случаи обаче обвинението има възможност да изтъкне това обстоятелство като утежняващо отговорността на извършителите, а съдът има възможност да го вземе предвид именно като такова обстоятелство при индивидуализиране на евентуално налаганото наказание.

БХК e дал грамота на Емили Тротинетката за номинацията й за „Човек на годината“

Снимка: Фейсбук

По повод разпространяването в социалните мрежи на снимки на едно от лицата, участвали в събитията – Емили Йорданова, – на която тя показва своя грамота за номинация от годишните правозащитни награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет, бихме искали да отбележим, че тя не е била отличавана с награда и да припомним, както и при предходни опити да се дискредитира организацията ни, че БХК не номинира личности и организации за наградите „Човек на годината“.

Номинации се събират и възможност да номинира има всеки. Грамота като номинирани получават всички номинирани. Награди се връчват само на отличените от журито на наградите. Емили Йорданова не е била отличавана в наградите „Човек на годината“, а мотивите на номиниралото я лице се основават на оценка на дейността ѝ към 2021 г.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.