Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Би Би Си e обвиненa в пристрастност от собствените си журналисти

Журналисти на Би Би Си обвиниха британската държавна телевизия в пристрастно отразяване на израелско-палестинския конфликт и военните действия в Газа, съобщи „Ал Джазира“.

Oсем журналисти от Великобритания, работещи за Би Би Си, обвиниха работодателя си, че не е отразява точно историята поради „липса на критична ангажираност с твърденията на Израел“ за конфликта, се казва в писмо на журналистите, цитирано от „Ал Джазира“.

Авторите на писмото заявяват, че термини като „клане“ и „зверство“ се използват само за описване на престъпленията на палестинската групировка „Хамас“. Би Би Си описва „Хамас“ като „единствения подбудител и извършител на насилие в региона“, което е „неточно“, се казва в писмото.

Израелските и палестинските жертви също не са били третирани еднакво от Би Би Си, се твърди в писмото, като се подчертава, че „липсва хуманизиращо отразяване на палестинските цивилни“.

„До голяма степен през последните няколко седмици – тъй като цивилните смъртни случаи експоненциално се увеличиха и апетитът на западните държави за атаките на Израел намаля – Би Би Си положи повече усилия да хуманизира палестинските цивилни“, заявяват журналистите.

„За мнозина това изглежда твърде малко твърде късно и показва, че позициите, заемани от правителствата на Великобритания и САЩ, имат неправомерно влияние върху отразяването [на конфликта]“, се казва в изявлението.

Би Би Си не предостави контекст на настоящата криза, включително „75 години окупация, Накба или асиметричния брой на жертвите през десетилетията“, се настоява в писмото. Накба (в превод от арабски означава катастрофа) е това, което арабите наричат принудителни експулсирания и убийства на палестинци през 40-те години на миналия век, които проправиха пътя за създаването на Израел.

„Ал Джазира“ не разкри имената на журналистите, за да ги предпази от репресии.

Израел започна масирана бомбардировка на Газа след нахлуването на „Хамас“ на 7 октомври, когато загинага 1200 израелци, според израелските власти. Броят на жертвите от палестинска страна за месец и половина надхвърли 14 800, 4 600 от които деца, в Газа и 200 убити в Западния бряг, според палестинските власти. Над 3000 палестинци са в неизвестност или затрупани под развалините.

Още по темата: Как частни инвеститори от САЩ и Европа печелят от войната на Израел в Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.