Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Билд“: ООН е готова да приеме всички условия на Русия за възобновяване на зърнената сделка

ООН е готова да приеме всички условия на руската страна за възобновяване на зърнената сделка. Това съобщи германският вестник „Билд“, като се позова на поверително писмо на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш до руския външен министър Сергей Лавров от 28 август.

Според публикацията в писмото Гутериш приканва Лавров да „изгради споразумение между секретариата на ООН и Руската федерация въз основа на четири крайъгълни принципа“, с помощта на които е възможно да се „възстанови инициативата за Черно море“. В статията се отбелязва, че тяхното „изпълнение ще доведе до изпълнение на всички искания“, поставени по-рано от руската страна.

Вестникът пише по-специално, че генералният секретар предлага „да се отменят финансовите санкции на ЕС срещу Роселхозбанк“, която беше изключена от системата за финансови транзакции SWIFT през юни 2022 г. Говорител на Европейската комисия потвърди пред вестника, че се търси решение на този въпрос и не изключи създаването на специално дъщерно дружество на Роселхозбанк, което да „извършва плащания чрез SWIFT в съответствие със санкциите на ЕС за селскостопански и хранителни операции“. SWIFT заявиха пред изданието, че знаят и следят отблизо дискусиите по инициативата за зърното, които „в момента се провеждат на високо ниво“.

Освен това, според „Билд“, Гутериш в писмото си до Лавров е изразил готовността на ООН „да застрахова руските кораби срещу украински атаки в Азовско и Черно море в рамките на четири до шест седмици“, което според генералния секретар на ООН е възможно с участието на голямата застрахователна компания Lloyd’s. Гутереш също така предлага помощ на руските компании за торове по отношение на връщането на замразените им активи в ЕС. Накрая в писмото генералният секретар отбелязва, че представители на ООН вече са провели разговори с Европейската комисия, както и с властите на Германия, Белгия, Испания и Холандия за възстановяване на достъпа на руски кораби с храни и торове до пристанищата на Европейския съюз.

Според вестника руското ръководство проучва предложенията на ООН. Говорител на украинското правителство заяви пред „Билд“, че Киев няма да се върне към зърненото споразумение при такива условия.

Още по темата: ЕС обмисля компромис с Русия за SWIFT 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.