Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Bild: Опитът на Германия да накара украинските бежанци да работят се провали

Стремежът на германското правителство да привлече повече украински бежанци на работа се проваля на фона на значителната финансова подкрепа, предоставена на търсещите убежище в Германия, съобщи Bild.

Според германския вестник само 25,2% от бежанците от Украйна в Германия в момента работят, в сравнение със 78% в Дания и 66% в Чехия. Делът е значително по-висок и в няколко други държави от ЕС, включително Полша (65%), Швеция (56%) и Холандия (50%).

Bild посочва, че в целия ЕС украинските бежанци получават статут на временна закрила, без да се налага да преминават през сложна процедура за предоставяне на убежище, интегрирани са в здравните и социалните системи и им е позволено да започнат работа веднага. Програмите за финансова подкрепа на бежанците обаче варират.

В Германия самотните възрастни или самотните родители получават 563 евро на месец, докато децата получават между 357 и 471 евро в зависимост от възрастта си. Освен това се покриват жилищни и допълнителни разходи. Чешката република предоставя 200 евро спешна помощ, докато разходите за живот в хостел се покриват за ограничен период от време. В Полша украинските бежанци имат право да получават еднократно плащане от 66 евро и детски надбавки от 110 евро на месец.

Германското правителство предприема стъпки за ускоряване на интеграцията на десетки хиляди украински бежанци на трудовия си пазар, като призовава компаниите да разхлабят изискванията си за немски език и предлага допълнително обучение. Миналата година министърът на труда Хубертус Хайл обяви началото на така наречената инициатива „job turbo“ с цел да накара милиони бежанци – особено украинци – да работят.

Броят на украинците, които могат да работят, се е увеличил с 50 000 през 2023 г., защото още повече украинци са избягали в Германия, според Bild. Според Федералната агенция по заетостта 835 000 души от Украйна в трудоспособна възраст между 15 и 65 години живеят в Германия, 64% от които са жени. Към януари има общо 417 546 украинци, които търсят работа.

Според Der Spiegel, позовавайки се на доклад за федералните разходи, повечето от украинските бежанци в Германия, които са се записали във финансирани от правителството интеграционни курсове, не са успели да ги завършат. Изданието нарече резултатите „отрезвяващи“, като се има предвид цената на програмата. Курсовете стартираха за първи път през 2005 г. и имат годишен бюджет от около 1 милиард евро.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.