Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Биозаплаха в Судан, след като военна групировка превзе биолаборатория: СЗО

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за потенциална биозаплаха в Судан, след като въоръжена фракция е окупирала биолаборатория, съхраняваща проби от патогени, включително полиомиелит, холера и морбили.

„Съществува огромен биологичен риск, свързан с окупацията на централната лаборатория за обществено здраве от една от враждуващите страни“, заяви Нима Саид Абид, представител на СЗО в Судан, пред репортери в Женева чрез видеовръзка. Той каза, че техниците са били изхвърлени без „достъп“ до лабораторията и без възможност да обезпечат „безопасното съхранение на  биологичния материал и наличните вещества“.

Нима Саид Абид съобщи, че най-малко 459 души са били убити и 4 072 ранени в боевете, избухнали на 15 април между суданските въоръжени сили (SAF) и силите за бърза подкрепа (RSF).

Столицата на страната Хартум и близките градове бяха подложени за почти две седмици на интензивни бомбардировки, причинявайки тежък недостиг на храна, вода, лекарства и гориво. Оперативният мениджър на „Лекари без граници“ за Судан Абдала Хюсеин заяви, че болниците в Хартум и околните градове са затворени поради „тежък обстрел“.

Според Съюза на суданските лекари 13 болници са били бомбардирани и 19 са били принудени да се евакуират, шест линейки са били нападнати от военни сили, а на други е отказано преминаване за транспортиране на пациенти и получаване на помощ от началото на конфликта.

Международната организация по миграция и Световната продоволствена програма прекратиха дейността си в Судан, след като някои от техните служители бяха убити в сраженията. „В райони, където интензивните боеве възпрепятстват нашите хуманитарни операции, ние бяхме принудени да намалим дейността си“, заяви Йенс Лаерке, говорител на хуманитарната служба на ООН.

През последните няколко дни десетки хиляди цивилни – суданци и чужди граждани, са избягали в Египет, Чад и Южен Судан. Лаура Ло Кастро, представител на агенцията на ООН за бежанците в Чад, заяви, че около 20 000 бежанци вече са пристигнали в централноафриканската държава, като до 100 000 се очакват при „най-лошия сценарий“.

След неуспешните опити за установяване на примирие миналата седмица, съперничещите си фракции сега се съгласиха на 72-часово прекратяване на огъня, започващо във вторник. Въпреки сделката телевизия Ал Джазира съобщи, че продължават интензивни боеве близо до президентския дворец в северната част на столицата, а нови сблъсъци избухнаха в град Генеина в Западен Дарфур.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.