Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Битите българи в РСМ: Македонските граничари ни удряха с юмруци и ритници, взеха 1700 евро без документ

Паричната гаранция е дадена на ръка в евро на полицай. По никакъв начин нямаме документ, а в Северна Македония не може да се плаща в евро. Нашият адвокат също няма документ какво се е случило със сумата. Това обясни един от битите българи Ангел Георгиев, депутат от „Възраждане“, на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Той твърди, че заедно с други двама българи са били задържани на ГКПП „Деве баир“.

В събота Ангел Георгиев е пътувал, за да почете 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев и да посети гроба на революционера в Скопие. Георгиев е бил спрян и бит на пункта между България и Северна Македония – Гюешево-„Деве баир“. Той и останалите пострадали са си извадили медицинско.

„Около пет-шест часа имаше огромна колона от българи, които искаха да почетат паметта на Гоце Делчев. Това беше умишлено направено от македонските власти. Умишлено забавиха претърсването на един автомобил. Наш сънародник беше вкаран в пункта от граничарите“, разказа Георгиев.

Той твърди, че е имало и удари от страна на граничарите. „Лично аз получих множество удари, като съм от най-малко битите, отбеляза той.  Това е една агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония“, смята още Георгиев.

Той каза, че няколко часа задържаните българи са били с белезници и после закарани пред съда в Крива паланка. „Имаме присъда, в която е записано точно глобите по кой член са“, каза той. И добави, че едното обвинение е за обиди, отправени обаче от друго лице извън задържаните трима.

Не изключваме това да е умишлено инсценирано, каза още Ангел Георгиев.

Другият задържан българин – Петко Русанов, разказа как с  група познати пътувал към Република Северна Македония за чествания за Гоце Делчев. В 11 ч. са на границата, виждат колона от автомобили и разбират, че има срив в системата.

„След многократните ни опити да повикаме началника на пункта да дойде при нас, той изпрати кордон от гранични полицаи, които да възпират нашето придвижване. Полицаите се държаха много грубо, започнаха да ни блъскат, да ни карат да влизаме в колите“, разказа Русанов пред бТВ.

По думите му друг българин е изрекъл груби обиди към органите на реда.

„От това напрежението ескалира. След като наш сънародник излезе от колата и го вкараха вътре, аз потърсих обяснение от полицаите. И без да усетя бях грабнат от двете страни и вкаран вътре, както и другите двама – Адриан и Ангел. Доста грубо ни завлякоха вътре. Биха ме, като полицаите от пункта скочиха да ме бият по гърба и ме вкараха в една от стаите и ме заключиха с белезници, като ме накараха да стоя изправен, с гръб към шкаф, като това било наказание, защото „много съм приказвал“. Поисках връзка с българския началник, от което получих шамар от началника на граничния пункт, който ми каза, че нямам такова право“, продължава разказа задържаният българин.

Петко получил документи, че са му прочетени правата, че е дал показания, но той отказва да подпише. Взимат му алкохолна проба и след 3-4 часа той и двамата мъже са отведени с полицейска кола до Крива паланка. Там по бързата процедура са осъдени на по 300 евро глоба и три години забрана за влизане в Македония.

Основание за присъдата – отказ за влизане в колите на границата, отправените обиди, неуважение към  Северна Македония и предизвикани безредици.

Георгиев каза, че не е била получена подкрепа от българските власти, а „Възраждане“ сами са си осигурили адвокат. Той каза, че решението на съда в Република Северна Македония ще бъде обжалвано.

Адвокатът на тримата задържани от партия „Възраждане“ на два пъти ходил до Крива паланка като техен защитник. Били освободени след полунощ и се прибрали след 1:00 ч. през ГКПП – Гюешево, като трябвало да заплатят 1700 евро общо – по 300 евро глоба на човек и 800 евро разноски по делото. Забранено им е да влизат в Северна Македония за срок от 3 години.

Адвокатът им разказа:
„И двамата бяха сини…Георгиев беше явно със счупен нос. Казах им да отидат да си извадят медицинско. Окото – синьо, другите двама нямаха много по лицето синини…Значи, по 300 евро, обаче взеха 1700 евро общо. Другото до 1700 – съдебни разноски, не знам какво-си още и ги пуснаха в 12:30-1:00 часа нощес. 6 часа са ги държали с белезници, тука са ги били – на КПП-то са ги били. На единия телефонът му го няма – изчезнал. Камери имало, щели да правят проучване… Общо 1700 евро платихме снощи с председателя на „Възраждане“, лично там в полицията в Крива паланка.

Петър Петров определи като фарс съдебния процес срещу задържаните.

От лятото от „Възраждане“ настояваме, че вдигането на ветото няма да подобри отношенията между тези две държави, а само ще засили провокациите, каза той. Петров подчерта, че РСМ не бива да става член на Европейския съюз, докато не започне да зачита правата на българите там.

От „Възраждане“ имат намерение да отнесат въпроса до Европейския съд по правата на човека, да инициират срещи и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по съседството и политиката на разширяване Оливер Вархей. От партията смятат, че в настоящия си вид РСМ е далеч от европейските ценности.

От „Възраждане“ ще искат среща с вътрешния министър Иван Демерджиев за случилото се. Според Георгиев българската държава трябва да има остра реакция и срещу поведението на политиците в РСМ, които, по думите му, изричат антибългарски тези.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.