Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бивш френски офицер: Защо украинският батльон „Сафари“ на СБУ беше в Буча по време на клането?

Жак Огар, бивш офицер от Френския чуждестранен легион, е командвал френските специални сили в Косово. В интервю за VA той сравнява случващото се в Украйна с информационната война, която НАТО води в Косово, демонизирайки сърбите, за да оправдае военните си действия. Жак Огар е служил в парашутните войски на Чуждестранния легион и специалните сили.

Вие твърдите, че сте открили в Украйна принципите на управление на информацията, с които сте добре запознат. Какви са те?

През 1994 г., пет години след падането на Берлинската стена и три години след разпадането на Съветския съюз, имах много западно виждане за баланса на силите. Бях уверен, че свободният свят е триумфирал над съветския тоталитаризъм.

Веднага щом пристигнах в Руанда, бях поразен от промяната в американските нагласи към нас. Техните журналисти влязоха в ролята на прокурори и осъдиха действията на Франция и нейната армия. Спомням си, че един от тях ме попита: „Не те ли е срам да си в Руанда след всичко, което направихте там?“. В края на краищата се гордеех с благородството на мисията, която ни беше поверена: да сложим край на геноцида.

Бях шокиран да науча, че нашият „американски приятел“ обвинява Франция. Скоро осъзнах до каква степен Руанда и съседната ДРК (Демократична република Конго) са били бойно поле за големите сили.

Веднага след като колоните албански бежанци пристигнаха от Косово (септември 1998 г.), медийната машина беше пусната, за да обяви началото на „геноцида“ от сърбите. Начело на тази маневра бяха същите хора като в Руанда: семейство Клинтън и Мадлин Олбрайт, бившият посланик в ООН. Тя определи цифрата на 200 000 цивилни, убити от сърбите. Това абсолютно не е вярно. Общо 6000 души, войници и цивилни от двете страни взети заедно, бяха убити, което със сигурност е твърде много, но очевидно не оправдава прилагането на термина „геноцид“ към него.

Участието в конфликта в Косово беше първото за тази военна организация [НАТО] след края на Студената война. Тъй като по това време бях пряко ангажиран с НАТО, имах възможност да наблюдавам действията им отвътре. Противно на изявленията, направени по време на преговорите в Рамбуйе, целта не беше мир, а война: целта беше да се намесим, за да отделим Косово от Сърбия и по този начин да сложим край на Югославия веднъж завинаги. Сърбите бяха демонизирани, за да се оправдаят бъдещи военни действия.

На 17 февруари 2022 г., седем дни преди руските войски да влязат в Украйна, украинците нападнаха Донбас. От този ден нататък интензивността на обстрела им се увеличи драстично. На 24 февруари Путин отговори на украинската офанзива за защита на рускоезичното цивилно население в региона. Руските войски значително превъзхождат украинците (в съотношение едно към три), но Кремъл несъмнено вярваше, че те ще бъдат приети като освободители, което ще доведе до падането на властта в Киев. Седмиците, които последваха, показаха ясно, че това е сериозна погрешна преценка. Междувременно пропагандната машина на НАТО беше задействана и аз видях начело наследниците на демократите, споменати по-горе: Джо Байдън и Антъни Блинкен, дуото, което провали мирните преговори в началото на конфликта.

Можеше ли да се избегне кръвопролитието?

Да, това се доказа от думите на Давид Арахамия, съветник на Володимир Зеленски, който преди това водеше преговорите в Истанбул в края на март и началото на април 2022 г. Той се върна в Киев с готови споразумения, които трябваше да спрат спиралата на въоръжения конфликт. Именно Борис Джонсън, който беше подстрекаван от Вашингтон, с пътуването си до Киев, гарантира, че президентът Зеленски отказва да преговаря в замяна на гаранции за военна и финансова подкрепа от Запада. Англо-американската отговорност по този въпрос е огромна.

Държавният департамент не е похарчил 5 милиарда долара за финансиране на Майдана през януари 2014 г., който свали президента Янукович, а 10,5 милиарда долара.

Знаем ли нещо друго за престъпленията, извършени в Буча и Изюм в Украйна, които веднага бяха приписани на руснаците?

Според мен тези дела за военни престъпления са тясно свързани с информационната война, която бушува повече от всякога между двете враждуващи страни. По отношение на престъпленията в Буча отбелязвам, че докладът на френските жандармерийски следователи, изпратени на място, не е публикуван. Надежден източник ми каза, че следователите са открили доказателства, сочещи вината на Украйна.

Едно име идва на ум: какво правеше на мястото на инцидента на 2 април 2022 г. известният батальон „Сафари“ на СБУ, службата за сигурност на Украйна? Такива неща никога не са лесни. Генерал Морис Шмит, който командваше войските след дълъг период на оперативен опит, често казваше, че в такива конфликти военните престъпления и зверства неизбежно трябва да се търсят еднакво от всяка страна. Противно на това, което ни се казва, няма такова нещо като чиста война. Това е трагедия, а дипломацията е по-добра от войната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.