Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бивш съветник на Борис Джонсън: Урокът, който дадохме на Путин, е, че сме група клоуни

Великобритания и нейните съюзници са били подмамени да подкрепят „корумпирана, мафиотска държава“ в Украйна и да влязат във война на изтощението срещу партньорството между Москва и Пекин, заяви Доминик Къмингс, бивш съветник на британския министър-председател.

Дългогодишният политически стратег на торите ръководеше кампанията „Гласувай за напускане“ за Брекзит и беше един от ключовите помощници на тогавашния британски премиер Борис Джонсън до оставката му през ноември 2020 г.

„Никога не трябваше да влизаме в цялата тази глупава ситуация“, заяви Къмингс в интервю за INews, коментирайки пълната подкрепа на Лондон за Киев. „Цялата тази украинска корумпирана мафиотска държава на практика измами всички ни и в резултат на това всички ще бъдем прецакани“, каза той.

Западните санкции са „по-скоро катастрофа“ за ЕС, отколкото за Русия, повишавайки разходите за живот, като същевременно тласкат Москва и Пекин по-близо едни до други, според Къмингс. Всичко, което Западът успя да направи, е да влезе във война на изтощението с Русия, „която ние тласнахме към съюз с най-голямата производствена сила в света“.

Къмингс също така обърна внимание на аргумента, че на руския президент Владимир Путин трябва да бъде „даден урок“ за нахлуването в съседна държава. „Урокът, който дадохме на Путин, е, че сме група тотални шегаджии“, каза той. „Искам да кажа, че Путин вече знаеше това преди войната. Но това го подчерта и го показа на целия свят каква група клоуни сме“, добави политикът.

Между режима на санкции и опитите на САЩ да конфискуват замразени руски активи Западът насърчава появата на алтернативни глобални финансови системи, обясни той.

Къмингс разкритикува бившия премиер Борис Джонсън – с когото вече не разговаря – за това, че използва конфликта в Украйна за „разиграване на своите Чърчилови фантазии“, както и парламента, който „преглътна всичките му тотални глупости за Украйна и всъщност го прие сериозно“.

Джонсън беше ключовата фигура, която е убедила Киев да отхвърли мирното споразумение с Русия през април 2022 г., според главния украински преговарящ в Истанбул Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“.

Бившият премиер отрече ролята си в провалянето на преговорите, наричайки тези твърдения „пълна глупост и руска пропаганда“. Той обаче потвърди, че е казал на Зеленски, че Обединеното кралство ще го подкрепи „хиляда процента“ и че всяка сделка с Москва ще бъде лоша.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Мръсен лицемер. А ми те това искаха да разрошат икономиката на Европа и в частност тази на Германия.
    Напускането им на евро-съюза пък ги предпазва от ангажимент в пряк военен сблъсък с Русия но не и Европа.
    Сега тръгнали да се правят че били прецакани… като всъщност те прецакаха Европа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.