Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гигантска измама с оръжейните доставки на САЩ – от самолети, ракети и подводници до болтчета и гайки

Защо след като САЩ доставят боеприпаси за милиарди долари на Украйна, Пентагонът се оплаква от намаляващи доставки, а разходите за замяната им рязко нарастват? Шестмесечно разследване на американската програма „60 минути“ разкрива къде потъват парите и как печелят оръжейните гиганти.

Може би никой не разбира проблема по-добре от Шей Асад, сега пенсионер след четири десетилетия на оръжейни сделки. През 90-те години той е изпълнителен вицепрезидент и главен преговарящ в отбранителния гигант Raytheon. След това отива от другата страна и почва работа в министерството на отбраната на САЩ. При президентите Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп, Асад се издига до най-високопоставения преговарящ по договори в Министерството на отбраната.

„Пентагонът надплаща за почти всичко – за радари и ракети … хеликоптери … самолети … подводници … до гайките и болтовете“, твърди Шей Асад. Бившият служител на Пентагона дава шокиращ пример как се завишават цените.

„Това е превключвател за налягане на маслото, който НАСА купуваше. Tяхната цена на масления превключвател с всички кабели струва $328. За този маслен превключвател ние платихме над $10 000 за него… Измама, какво друго може да го обясни?“, каза Шей Асад.

За бившите сътрудници на Асад в отбранителната индустрия той е „най-мразеният човек в Пентагона“ заради упорития си контрол върху техните ценови практики.

„Без значение кои са те, без значение коя компания е, те трябва да бъдат държани отговорни. И точно сега тази система за отчетност е нарушена в министерството на отбраната“, твърди бившият служител.

Шей Асад посочва и оръжейната система Patriot, стълб на противовъздушната отбрана за САЩ, НАТО, Украйна и Тайван. През 2015 г. той нарежда преразглеждане на доставките и преговарящите от страна на министерството откриват, че Lockheed Martin и неговият подизпълнител Boeing са таксували Пентагона и съюзниците на САЩ със стотици милиони долари повече за ракетите PAC-3 на Patriot.

Ако средната доходност за оръжейната компания, договорена в договор с твърда фиксирана цена, обикновено е между 12% и 15%, анализаторите от Пентагона са установили, че общите печалби се доближават до 40%.

Според Шей Асад завишената цена на ракетите на Patriot е била толкова голяма, че „щяхме да получим безплатно ракети за цяла година“.

Преговарящите от армията също хващат и другия оръжеен гигант Raytheon в „неприемливи печалби“. Оръжейната компания драматично преувеличава разходите и часовете, необходими за изграждането на радара и наземното оборудване за Patriot. Шей Асад информира за измамата, а впоследствие е пенсиониран.

Това не е еднократно, това е с много компании, коментира той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.