Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бивш зам.-министър на Украйна и киевски лекари са продавали органи, взети от безпомощни хора, в чужбина

В Украйна е разкрита мащабна схема за износ на човешки органи в чужбина, в която е участвал бившият заместник-министър на здравеопазването на Украйна.

Престъпната група се е състояла от 11 души, сред които бивш заместник-министър на здравеопазването на Украйна, лекари от Централната киевска болница и редица други клиники, съобщи украинската медия „Страна“.

Организаторите на схемата са заподозрени в незаконно извличане на анатомични материали: човешки органи, тъкани и клетки.

„Органите са извадени от хора, които са били в безпомощно състояние, с последваща продажба. Всички членове на престъпната група са подведени под отговорност по три члена от Наказателния кодекс, заплашват ги до 12 години затвор“, се казва в съобщението.

През 2017 г. избухна първият скандал с продажба на органи от Украйна. „Страна“ съобщи, че в района на Киев действа мрежа за нелегални трансплантации, като донорите се извеждат в чужбина и им се изваждат бъбреците.

Миналото лято в Закарпатието беше задържан мъж, който е продавал деца на възраст 1-2 години в Европа за органи.

Арестът беше извършен на ГКПП-Малие Селменци на украинско-словашката граница. Трафикантът е търсил родители, които са готови да продадат детето си за органи. Установено е, че преди задържането си престъпникът вече е успял да извърши поне три подобни продажби на деца. Той е задържан при пореден опит да изведе дете в чужбина. Майката на детето е подала сигнал в полицията.

Това е един от редките случаи, в които украински медии признават тази огромен проблем в Украйна. Досега всяка информация за търговия с органи и незаконна трансплантация се опровергаваше като „руска дезинформация“ и „фалшива новина“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Ей тази поправка на украинския закон за трансплантации, касаеща посмъртно „даряване“ на органи, изглежда от декември 2021, развръзва ръцете на мафиотските трансплантолози да прави каквото си иска, като създава и условия даже за убийство с цел изземане на органите:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2427-19#n321

    Розділ IV
    НАДАННЯ ЗГОДИ АБО НЕЗГОДИ НА ВИЛУЧЕННЯ АНАТОМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ У ПОМЕРЛИХ ОСІБ. УМОВИ ТА ПОРЯДОК ВИЛУЧЕННЯ АНАТОМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ ПРИ ПОСМЕРТНОМУ ДОНОРСТВІ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.