Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бившият премиер Ехуд Барак без да иска призна, че Израел има ядрени оръжия, после изтри туита си

Бившият премиер Ехуд Барак призна в Twitter, че Израел има ядрени оръжия – нещо, което Тел Авив никога не е потвърждавал публично, съобщи Times of Israel.

„В разговорите между израелци и западни дипломати се изразява дълбока загриженост относно възможността, ако превратът в Израел успее, в сърцето на Близкия Изток ще бъде установена месианска диктатура, която разполага с ядрени оръжия и фанатично желае конфронтация с исляма, съсредоточен върху Храмовия хълм“, написа Ехуд Барак в остра критика към плановете на правителството за основен ремонт на съдебната система. След това изтри туита си, с който бившият премиер на Израел наруши дългогодишната американско-израелска практика да се преструват, че арсенал не съществува.

Съоръжението за ядрени изследвания в Димона, официално наречено Център за ядрени изследвания „Шимон Перес“, се смята за дом на предполагаемата програма за ядрени оръжия на Израел. Тел Авив никога не е потвърждавал официално, че има ядрени оръжия.

Отчасти благодарение на разкритията на бивш ядрен техник от 1986 г., ядреният аресенал на Израел стана известен, като Центърът за контрол на оръжията го оценява на 90 бойни глави. Израел обаче никога не се е присъединявал към Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Тя е една от петте държави в света, които не са го направили, заедно със Северна Корея, Индия, Пакистан и Южен Судан.

Това означава, че всеки долар американска помощ за Израел нарушава американското законодателство, коментира Брайън МакГлинчи в Stark Realities: „Американската помощ за Израел е незаконна съгласно поправката от Симингтън от 1976 г., която забранява икономическата и военна помощ на страни, които придобиват технология за преработка на ядрени оръжия, без да се подлагат на международни гаранции и инспекции.“

Израел никога не е признавал официално ядрената си мощ, а правителството на САЩ се грижи за политиката на Израел на така наречената „ядрена неяснота“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.