Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бившият шеф на ЦРУ предупреди Израел какво ще се случи, ако влязат в Газа

Конфликтът на Израел с палестинската групировка „Хамас“ може да стане още по-насилствен и да се проточи с години, ако израелската армия започне сухопътна операция в Газа, предупреди бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс в интервю за Politico.

Американският генерал, който е служил в Ирак и в Афганистан, заяви, че сухопътна инвазия в Газа от израелските отбранителни сили „може да се превърне в битка, по-голяма от тази в Могадишу  много бързо“.

Петреъс визира битката в Могадишу от 1993 г., при която три американски хеликоптера Black Hawk бяха свалени в столицата на Сомалия, което доведе до ожесточена битка между местните бойци и американските сили, които се опитаха да спасят оцелелите от катастрофата. Шест месеца след битката при Могадишу всички сили на САЩ се изтеглиха от Сомалия.

Бившият директор на американското разузнаване предположи, че ако „Хамас“ се окаже „толкова креативен в защитата“, колкото в атаката срещу Израел на 7 октомври, „тогава ще видите атентати, ще видите импровизирани взривни устройства, ще има засади, капани и градската обстановка ще бъде оргомно предизвикателство“.

Петреъс отбеляза, че предвид личния си опит – командващ армии, участващи във военни действия с бунтовници, той не вярва, че операцията на израелската армия може да бъде спечелена бързо и дори може да отнеме повече от десетилетие.

„Трудно ми е да си представя по-трудна обстановка от тази конкретно и аз бях този, който командваше сили в редица големи градски операции“, каза Петреъс. – „Не побеждавате срещу въоръжени бунтове за година-две. Това обикновено отнема десетилетие или повече, както видяхме в Ирак, както видяхме в Афганистан“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. След всички глупости, които изприказва генерал Петреъс за Украйна съм учуден, че сега казва логични и вярни неща за Газа. Междудругото след пенсионирането си от въоръжениете сили и ЦРУ, генерал Петреъс оглави инвестиционен фонд, който изкупува основно медии. Той е и сегашния собственик на българската Нова Броудкастинг Груп.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.