Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бившият японски премиер Шиндзо Абе е прострелян смъртоносно по време на предизборна реч

Бившият министър-председател Шиндзо Абе, най-дълго служилият лидер на съвременна Япония, беше прострелян, докато водеше кампания за парламентарните избори в град Нара. Атаката шокира Япония, в която оръжията са строго контролирани и политическото насилие е почти немислимо.

67-годишният Абе беше откаран в болница в състояние на кардио-пулмонарен арест и беше обявен за мъртъв пет часа и половина по-късно. Полицията арестува  41-годишен мъж на местопрестъплението и обяви, че оръжието е самоделно. Стрелецът Тецуя Ямагамеи е бивш служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, в момента безработен. Той е направил пълни самопризнания. При разпита е заявил, че е искал да убие Абе, защото не е бил доволен от политиката му. При обиск в едностайния му апартамент полицията е открила и други самоделни оръжия.

„Просто съм безмълвен от новината за смъртта на Абе“, каза пред репортери премиерът Фумио Кишида, близък съратник на Ебе.

„Тази атака е акт на бруталност, който се случи по време на изборите – самата основа на нашата демокрация – и е абсолютно непростим“, каза той. Видео, разпространено от световните медии, заснето от очевидци, е заснело стрелбата срещу Абе и ареста на убиеца му. Кадрите не се препоръчват за деца, бременни жени и хора със слаби нерви.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.