Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бившият японски премиер Шиндзо Абе е прострелян смъртоносно по време на предизборна реч

Бившият министър-председател Шиндзо Абе, най-дълго служилият лидер на съвременна Япония, беше прострелян, докато водеше кампания за парламентарните избори в град Нара. Атаката шокира Япония, в която оръжията са строго контролирани и политическото насилие е почти немислимо.

67-годишният Абе беше откаран в болница в състояние на кардио-пулмонарен арест и беше обявен за мъртъв пет часа и половина по-късно. Полицията арестува  41-годишен мъж на местопрестъплението и обяви, че оръжието е самоделно. Стрелецът Тецуя Ямагамеи е бивш служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, в момента безработен. Той е направил пълни самопризнания. При разпита е заявил, че е искал да убие Абе, защото не е бил доволен от политиката му. При обиск в едностайния му апартамент полицията е открила и други самоделни оръжия.

„Просто съм безмълвен от новината за смъртта на Абе“, каза пред репортери премиерът Фумио Кишида, близък съратник на Ебе.

„Тази атака е акт на бруталност, който се случи по време на изборите – самата основа на нашата демокрация – и е абсолютно непростим“, каза той. Видео, разпространено от световните медии, заснето от очевидци, е заснело стрелбата срещу Абе и ареста на убиеца му. Кадрите не се препоръчват за деца, бременни жени и хора със слаби нерви.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.