Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бизнесът с бебета от сурогатни майки в Украйна процъфтява въпреки войната

Украинската сурогатна индустрия процъфтява въпреки войната, съобщи британският вестник The Guardian.  Украйна отдавна е известна като гореща точка за сурогатно майчинство, като една четвърт от сурогатните бебета в света са родени там през 2018 година.

Боевете в Украйна не са намалили търсенето, съобщи The Guardian, като отбеляза, че повече от 1 000 бебета са родени в украински клиники за сурогатно майчинство след началото на конфликта през миналата година. Повечето от клиентите на тези клиники, отбелязва вестникът, са от Италия, Румъния, Германия и Великобритания.

Около 600 от тези бебета са родени в клиника в Киев, управлявана от BioTexCom, германска компания, която обещава на богатите си клиенти „радостта от родителството“.

За украинските жени, които отдават утробите си под наем за клиентите на BioTexCom, процесът е значително по-малко радостен. Въпреки че тези жени са добре платени – медицинският директор на BioTexCom Игор Печеноха заяви пред The Guardian, че сурогатните майки получават около 22 000 долара за носене на бебе до термин – те често са подложени на трудни условия на живот по време на бременността.

Украинка разказа пред Al Jazeera през 2018 г., че германската фирма й е обещала апартамент, в който да живее, но я е принудила да го сподели с четири други бременни жени и да дели легло в продължение на седем месеца от бременността си. Друга жена заяви, че жените, които са напуснали квартирата си и не са успели да се върнат преди полицейски час, ще бъдат подложени на глоби, както и жените, които критикуват компанията или се опитват да общуват с чуждестранните родители.

„Бяхме третирани като добитък и подигравани от лекарите“, каза тя.

Служителите на BioTexCom знаят, че се възползват от бедните украински жени. Търсенето на сурогатни майки в Украйна е по-голямо от всякога, казва Игор Печеноха, директор на клиниката BioTexCom в Киев пред испанското разследващо списание La Marea. Но сега има липса на жени. „Тъй като толкова много украински жени заминаха в чужбина, нямаме достатъчно, за да отговорим на търсенето, което се увеличи от началото на войната“, каза Печеноха. Той призна, че компанията му умишлено търси жени от по-бедните райони, тъй като „логично жените трябва да са от по-бедни места от нашите клиенти“.

„Не съм срещнал нито една жена с добро икономическо положение, която да е решила да премине през този процес от доброта“, каза Печеноха.

Основното притеснение на защитниците на място в Украйна е, че законодателите и дори новинарските организации не гледат на това като на нарушение на правата на човека, коментира изследователят от Принстънския университет Ема Ламбертън пред американската медия The Grayzone, която също публикува разследване за сурогатното майчинство като индустрия в Украйна тази седмица. „Едно правителство никога не би гледало на нарушенията на човешките права, кавато е злоупотребата с деца, като на нещо, което просто трябва да бъде регулирано. Вместо това тя трябва да бъде забранена.“

Украински депутати се опитаха да забранят сурогатното майчинство. Виктория Вание, член на партията на президента Володимир Зеленски „Слуга на народа“, внесе миналата година законопроект, който щеше да ограничи услугите за сурогатно майчинство само до украински родители, но мярката беше отхвърлена в парламента. Друг украински депутат, Оксана Билозир, заяви пред австралийския телевизионен канал ABC News през 2018 г., че бизнесът и неговите лобисти пречат на законодателите да ограничат практиката.

Бившият украински главен прокурор Юрий Луценко постави основателя на BioTexCom Алберт Точиловски под домашен арест през 2018 г., тъй като неговата служба разследва твърденията за измами и трафик на хора срещу фирмата. Луценко е уволнен две години по-късно, а разследването му за BioTexCom е в застой оттогава, според The Grayzone.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.