19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

Блинкън: Ако Русия победи Украйна, сегашният световен ред е застрашен

- Реклама -spot_imgspot_img

Продължаващият конфликт между Москва и Киев може да застраши съществуващия световен ред, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред тайландската обществена телевизия. Според Блинкен Русия „оспорва“ това, което той нарече  „основан на правила“ световен ред и би създала нова реалност на международната арена, ако й бъде позволено да постигне целите си в Украйна.

Съществуващите международни правила се основават на „основни разбирания“, каза Блинкън , твърдейки, че „зачитането на суверенитета, на независимостта, на териториалната цялост, на правата на човека“ са основите на реда, съсредоточен около ООН.

В допълнение към това, че Москва действа като международен размирник, според Блинкън, Пекин „отправя предизвикателство към реда по начина, по който действа с нарастваща агресия в региона и с нарастващи репресии у дома“. Той не обясни какво точно има предвид под „агресията“ на Китай.

В същото време Блинкън нарече отношенията на САЩ с Китай „едни от най-последователните отношения, едни от най-сложните отношения“, добавяйки, че Вашингтон все още се надява да „намери начини за сътрудничество“ с Пекин въпреки „конкуренцията“ между двете нации.

- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here