Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Блинкън призова Русия да се върне към ядрения договор със САЩ

Държавният секретар на САЩ Антоний Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Блинкен заяви, че е призовал Русия да се върне към договора за контрол на оръжията „Нов СТАРТ“, но Москва вече настоя, че „хибридната война“ на Вашингтон срещу Русия прави сериозните дискусии невъзможни.

Двамата дипломати се срещнаха около десет минути. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред репортери, че Блинкен е „поискал контакт“ с Лавров. Кратката среща обаче е проведена в движение и не може да се счита за „преговори“, добави тя.

На пресконференция след срещата Блинкен заяви, че е потвърдил подкрепата на САЩ за Украйна, повдигнал е възможността за размяна на затворници за намиращия се в затвора американец Пол Уилън и „призова Русия да отмени безотговорното си решение и да се върне към прилагането на договора Нов СТАРТ“.

Руският президент Владимир Путин подписа тази седмица закон за прекратяване на участието на страната в договора, който беше последното останало споразумение за ядрени оръжия между САЩ и Русия. Договорът поставя ограничения върху броя на разположените ракети, бомбардировачи, пускови установки и бойни глави, които всяка от страните може да притежава, и позволява на двете страни да инспектират взаимно ядрените си обекти.

По-рано тази седмица руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че „Вашингтон трябва да преразгледа враждебната си антируска политика“, преди Москва да обмисли връщане към споразумението. Той обясни, че тъй като „САЩ започнаха и въвлякоха европейските си съюзници в мащабна хибридна война срещу Русия“ и настояват да инспектират същите руски бази, които украинските им проксита атакуват „с помощта на Пентагона“, сделката ще остане спряна.

Още по темата: САЩ прехвърлиха в Европа „самолета на Страшния съд“ за управление при ядрена война 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.