Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Bloomberg: Да се смеем ли или да плачем за това в какво се е превърнала Америка, бивша суперсила в хаотичен упадък

„Ако сте гледали шоуто на клоуните, което се разиграва в Капитолия на САЩ през последните шест месеца отдалеч – от приятелски столици като Киев, да речем, или враждебни столици като Пекин, Москва, Техеран и Пхенян – вие сте видели доказателство за трагикомична дисфункция: късните симптоми на бивша суперсила в хаотичен упадък. Ако сте гледали отблизо във Вашингтон, като мен, изглежда абсолютно същото“. Това пише Андреас Клут, колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ американската дипломация, национална сигурност и геополитика.

„Въпросът за подпомагането на Украйна се превърна в клоунско шоу в Конгреса на САЩ. Дори и законопроектът за така необходимата помощ да бъде приет, трудно е да се разбере дали да се смеем или да плачем за това в какво са се превърнали Конгресът и Америка“, пише Клут.

Колумнистът упреква американските законодатели, че са изоставили „приятелите си“, визирайки държавите, които САЩ твърдят, че подкрепят. „През по-голямата част от последните седем десетилетия САЩ бяха поне разумни, решителни и достатъчно обединени, за да успокоят приятелите си и да възпрат враговете си, като по този начин поддържат поне частица от световния ред. Тази епоха сега изглежда е нещо от миналото. Много е лесно да се предположи, че в Киев сега плачат, а в Москва и Пекин се смеят“.

Помощта за Украйна е превърната в телевизионен сериал, около който се оплитат интересите на военно-промишления комплекс, кандидата за президент Доналд Тръмп и световния образ на САЩ като цяло.

Въпреки пропагандния си характер статията илюстрира нарастващото напрежение вътре в Конгреса и в страната като цяло заради политиката на Белия дом да иска финансиране за оръжия за Украйна и Израел. В статията не се коментира фактът, че само за шест месеца израелската армия уби 33 000 палестинци, половината от които – деца, както и възраженията на някои конгресмени, че повече оръжия означават повече смърт. Статията обаче признава, че САЩ вече са „бивша суперсила в хаотичен упадък“.

„Този уикенд е последната спирка преди решителната битка за Америка. Събота ще донесе още един такъв момент, в който нещата могат да се развият по различен начин. Вечерта Майк Джонсън, републиканският председател на Камарата на представителите, планира да внесе четири законопроекта, които най-накрая биха могли да предоставят помощ на тези американски съюзници (Украйна и Израел – б.р.) и законодателни въпроси, съдбоносни за цялата страна. В противен случай Америка ще се изправи пред много тъмно време, характеризиращо се с края на реда и контрола вътре в държавата“, пише колумнистът на Bloomberg.

След дълги спорове Камарата на представителите все пак одобри законопроект за отпускане на 61 милиарда извънредна помощ за Украйна и конфискация на замразените руски активи в полза на Киев.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.