Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Bloomberg: САЩ възнамеряват да завземат Арктика

Претенциите на САЩ за нови територии в Арктика са „завземане“, заяви колумнистът на Bloomberg Лиъм Денинг.

Така Денинг коментира решението на Вашингтон да обяви разширяването на континенталния си шелф с близо 1 милион кв. км. в Арктика и Берингово море, територия  с нарастващо стратегическо значение, за която претендират още Канада и Русия.

„Едностранното завземане от Америка на около 380 000 квадратни мили (984 195 квадратни километра) от морското дъно е тревожно предзнаменование за света“, предупреди журналистът.

Според наблюдателя подаръкът под формата на нова територия, която САЩ си подариха за Коледа, е еквивалентен по площ на Тексас заедно с щата Ню Мексико.

Интересът към Арктика нараства, тъй като търсенето на критични минерали за чиста енергия и отбранителни цели се увеличава.

В отговор на решението на САЩ ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията на Русия Григорий Карасин заяви, че Русия предприема всички необходими мерки за защита на националните си интереси в Арктика. Сенаторът отбеляза също, че изявленията на Държавния департамент по този въпрос са безполезни, защото „това е агресивната същност на САЩ, която се проявява повече от 200 години“.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов заяви, че Западът засилва военното си присъствие в географските ширини на Арктика и развива военна инфраструктура. В същото време Русия разположи войските си там не за да демонстрира сила, а за да гарантира сигурността на икономическото развитие на региона, включително корабоплаването във водите на Северния морски път и изпълнението на проекти в областта на проучването и добива на природни ресурси, заяви той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. Това ще е последното им неправилно решение. Държава паразитираща, от чуждите ресурси не може да съществува вечно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.