Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Bloomberg: Светът е изправен пред дългово цунами

Продажбите на държавни облигации могат да се увеличат още през следващата година, тъй като бюджетните дефицити се раздуват в целия развит свят, показва анализ на Bloomberg.

Това се случва в лош момент, тъй като централните банки са ускорили намаляването на огромните наличности от облигации, натрупани чрез количествени облекчения.

Според Bloomberg Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка трябва да ограничат ентусиазма си за свиване на балансите си.

Според данни на Bank of America, емитирането на държавни облигации се очаква да достигне рекордните 1,34 трилиона долара през следващата година. Междувременно дефицитът на САЩ през 2026 г. се очаква да се покачи до 2 трилиона долара.

Анализът посочва, че множество фактори влияят върху стойностите на облигациите, но „една константа в непрекъснато променящия се свят е нарастващото емитиране на дълг“.

Федералният резерв на САЩ намалява баланса си с 95 милиарда долара месечно от юни 2022 г., намалявайки го досега до 7,8 трилиона долара, което е почти двойно повече от предпандемичната граница от 4 трилиона долара.

Остава рискът, че комбинацията от затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв с разширяване на предлагането на американски държавни ценни книжа ще се окаже „смъртоносна“, пише Bloomberg.

Същото може да се наблюдава и в ЕС, където се очаква Германия, Франция, Италия и Испания да увеличат продажбите на облигации до над 1,1 трилиона евро през следващата година. Очаква се Европейската комисия също да емитира облигации на стойност 150 млрд евро.

Междувременно предлагането на държавни облигации в Обединеното кралство се очаква да бъде около 260 милиарда паунда през следващата година, което е скок от 20% спрямо тази година.

Преобладава мнението, че централните банки са в зенита на цикъла на повишаване на лихвените проценти, но намаляването на портфейлите от QE облигации ще продължи да затяга паричните условия. Според Bloomberg потенциалният спад на глобалния растеж през следващата година може да дойде малко преди намаляването на лихвите или пауза в намаляването на баланса, или вероятно и двете.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.