Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бойко Николов: НАТО има един единствен изтребител, конструиран да се бие специално с руските самолети, и това не е Ф-16

Бойко Николов е военен анализатор. Създател е на специализирания военен сайт Bulgarian Military, който е в класацията Топ 100 на военните сайтове по света на FeedSpot с месечна читателска аудитория от 1.8 милиона души.

Бойко Николов
Бойко Николов

– Вие публикувахте анализ на оръжейното производство на Русия и НАТО. Какви са изводите и каква е ролята на България в оръжейното производство на НАТО?

– Доколкото съм запознат от разговор с мои бивши колеги, в момента нашите оръжейни заводи са натоварени напълно. Дори има случаи на недостиг на работници, или технология, но не и на поръчки. Предполагам, че това производство е свързано с войната в Украйна.

Ще ви дам конкретен пример: продукт (гранатометна тръба за еднократно използване), който разработвахме през 2011 година, докато работих на този пазар, не се продаваше до 2022 година. Днес се произвеждат десетки хиляди от него. Що касае руското и западното производство – аз съм запознат с капацитета им и за мен не е изненада. Също така от началото на войната Русия постепенно увеличава мощностите си. Все още обаче е далеч от това, което можеше да произведе по времето на Съветския съюз.

Изводът е че, целите на налаганите икономически санкции срещу Русия не могат да бъдат постигнати. В частност икономическите санкции не влияят върху военното производство. Дори Украйна го признава – наскоро изследваха руска крилата ракета и откриха, че западните чипове и полупроводници от 2022 година вече се заменят успешно с руски еквиваленти.

– Според доклад на американски анализатори от Bain & Company, Русия произвежда три пъти повече снаряди от САЩ и Европа, взети заедно. Щом те имат тази информация, и НАТО я има. Тогава на какво се надяват в една явно предизвестена война, защо я водят?

– НАТО има много по-истинска и задълбочена информация, събирана през годините за руската отбрана, оръжейни системи и производство. Както и обратното – Русия за НАТО. Това е непрекъснат процес от края на Втората световна война. Т.е. конкретно НАТО не би трябвало да бъде учуден от днешното руско производство. Това наистина дава усещане за „предизвестена“ война. На мен лично обаче ми дава усещането на увеличаващ се контрол върху обществото. Данни се крият или умишлено се фабрикуват. Вижте, жертвите на тази война, гражданите на Украйна и Русия, са използвани за бизнес интереси. В момента „мир“ с дипломация явно не е решение, което обаче не означава, че не е невъзможен.

– Другият въпрос от доклада: как така Русия произвежда един артилерийски снаряд за 1,000 щ.д,, докато производството на западен снаряд стига дори до 5,000 щ.д за брой?

Чрез дипломация и собствен ресурс. Нека започнем отзад напред – Русия е в Топ 3 или Топ 5 в света по производство или добив на цялата Менделеева таблица. Т.е. ресурсът си е неин. Цените от търговци липсват, разходите за доставка са значително по-малки, стандарта на живот в Русия извън Москва и Санкт Петербург е по-нисък (евтина работна ръка), спестяват се действия, които не биха повлияли върху оперативната способност на един снаряд. Например, наскоро писах, че са забелязани яркозелени руски снаряди. Т.е. външната обвивка липсва, а тя често е използвана за предпазване на снаряда от корозия и за печат на характеристиките. Когато ще използваш почти веднага този боеприпас, защо ти е тази обвивка?

Другата причина за ниската цена е дипломацията. Само запознатите знаят, че се използва памук, като част от необходимите компоненти в артилерийските снаряди. А от година има недостиг на памук, специално за страните членки на НАТО. Защо за тях? Защото Путин все по-често лети до Пекин на гости на Си Дзинпин.

– Освен снаряди на Украйна не й достигат и изтребители. Редица анализатори са скептични за ролята, която Ф-16 ще изиграят във войната в Украйна. Руското МО публикува съобщения, че унищожава военна инфраструктура в Украйна, подготвена за тези изтребители. Това ли е ахилесовата пета на американските изтребители?

– Да, точно това е. Във въздуха кой ще победи зависи повече от способността на пилотите и оръжията под крилата на самолетите им. Реално погледнато обаче, съществува вероятност украинските Ф-16 трудно да излитат от украински писти. Причината е в дизайна на фюзелажа. Въздухозаборникът е много ниско разположен. Това е така, защото колесника на Ф-16 не осигурява достатъчна височина и разстоянието между асфалта и отвора е много малко.

Това означава, че при излитане пистата на Ф-16 трябва да е отлично чиста. Иначе рискува боклуците автоматично да попаднат в отвора, който ги отвежда в двигателя. Друг проблем е мекото окачване на колесника. Ето защо руската бойна авиация ще се опита да наруши структурата на пистите. По този начин излитането на Ф-16 е подложено на риск.

– Има ли НАТО изтребител, конкуриращ руските по отношение на маневреност и който е преодолял тази зависимост от инфраструктура и писти?

„Грипен“. Някои хора ще си помислят, че от СААБ ми плащат за да говоря за „Грипен“, но те са свободни да си мислят, каквото си поискат. Истината е, че не ме интересува производителят, а качеството на самолета. НАТО наскоро публикува видео как „Грипен“ излита от път в Швеция. Не става въпрос за автомагистрала, а път.

Колесникът на „Грипен“ е с по-твърдо окачкване, което му позволява да използва не толкова гладки места за кацане. Плюс това, от НАТО забелязаха, че той осигурява по-голяма дистанция от асфалта до реактивния отвор, което следователно го предпазва от поглъщане на боклуци. „Грипен“ е конструиран да се бие специално срещу руските самолети. Единствено той от всички други самолети се доближава най-много до маневреността на руските „Микоян“ или „Сукхой“. Единствено в своя клас от западните му конкуренти може да бъде обслужен за много кратко време там, където е кацнал. Докато Ф-16 се нуждае от депо.

Сега, когато съберем цялата информация, колесникът на „Грипен“ дава тактическо предимство на оператора срещу Русия. Защото можеш да скриеш самолета почти навсякъде в страната. Може да го скриеш в гора до път. И когато Русия знае кои са ти летищата, предимството на „Грипен“ прави руското разузнаване неефективно.

– Ако България беше избрала „Грипен“, както предлагаше президентът Румен Радев, сега щяхме да имаме изтребители, способни да бъдат скрити в гората, без да бъдат засечени от сателити, и да излетят от „Тракия“ или второкласен път, например?

– Не искам да говоря по тази тема. Само ще кажа, че когато се запознавам с размерите, техническите характеристики, оперативните възможности и въоръжението на една военна система, се стремя да чета коментарите на експерти. Както този на американският тестов пилот на Ф-16 Nate ‘Buster’ Jaros, който още през 2017 година възкликна, че ако шведите направят „Грипен-Е“ (който вече съществува), Ф-16 губи битката.

Причината е в по-ниското напречно радарно сечение, което „Грипен-Е“ вече има, по-добрата авионика и система за водене на електронна война, и по-доброто съотношение тяга към тегло. Разбира се, офертата към България не беше за „Грипен-Е“. Но, както казах, предпочитам да вярвам на един пилот (Jaros или Радев), отколкото на пожарникар.

– Защо Турция въпреки това избра Ф-16?

– Защото Турция вече има съществуващ флот от Ф-16. По памет ще говоря, но преди Турция да направи поръчка за 70 изтребителя Ф-16 от Блок 70 тази година, Анкара оперираше вече със 165 изтребителя Ф-16. Няма как с лека ръка да захвърлиш целия този военен потенциал, в който си вложил през годините много голям отбранителен бюджет, за да го поддържащ конкурентноспособен. Също така Турция има изградена вътрешна школа за обучение на пилоти на Ф-16. Преминаването от един на друг вид изтребител отнема не само по-голям ресурс, но и повече време.

Другата причина Турция да избере да увеличи флота си от Ф-16 е че, след като САЩ почти скъсаха военно-дипломатичните си отношения, заради покупката на С-400 от Анкара, турците успяха за пет години да направят еквивалент на всяка една американска система (авионика, АЕСА радар, компютър за мисии) и ракета. Така Анкара в момента си гарантира, че ако някога САЩ отново спрат доставките на оръжия и системи за турските Ф-16, те ще получат местните еквиваленти и ще бъдат отлично поддържани в пълна оперативна бойна готовност.

Още по темата: Бойко Николов: „Мир“ и „неутралитет“ станаха мръсна дума. Ако предлагаш мир или неутралитет, значи си лош 

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. От памук се произвеждат, в частност, взривни вещества, или пък нитроцелулозните лакове.

    При разчепкването му се отделя късовлакнестата част, която не става за текстил, но без проблем става за химически производства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.