Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Болестта X“: Учени започват да разработват ваксини срещу нова пандемия

Британски учени вече разработват ваксини за бъдеща пандемия от болестта X, съобщи Sky News. След Covid-19 изследователите смятат, че смъртоносните патогени, пренасяни от животни – включително птичи грип, маймунска шарка и хантавирус – могат да се развият, за да заразят хората.

Изследването се извършва от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) в лабораторния комплекс с висока степен на сигурност Портън Даун в Уилтшир. Центърът за разработване и оценка на ваксини в Портън Даун е разширен след пандемията от коронавирус, а 200 учени сега разработват ваксини за животински вируси, които все още не са заразили хората.

„Това, което се опитваме да направим тук, е да гарантираме, че се подготвяме така, че ако имаме нова болест Х, нов патоген, да сме свършили възможно най-много от тази работа предварително“, обясни главният професор на UKHSA Даме Джени Харис. – „Да се надяваме, че можем да предотвратим пандемия. Но ако не можем и трябва да отговорим, тогава вече ще сме започнали да разработваме ваксини и терапевтични средства“.

Екипът от Портън Даун вече е разработил ваксина срещу кримско-конгоанската хеморагична треска – болест, разпространявана от кърлежи, която убива 30% от заразените. Започнали са клинични изпитания в ранен етап и се очаква 24 доброволци да тестват ваксината в близко бъдеще, съобщи Sky News.

Други патогени, които се изследват, включват птичи грип, маймунска шарка и хантавируси – семейство вируси, разпространявани от гризачи.

Sky News не уточни дали учените провеждат така наречените изследвания за „придобиване на функция“ на тези патогени. Изследванията за придобиване на функция включват модифициране на вирусите, за да ги направят способни да заразяват хората. САЩ финансираха изследвания за повишаване на функцията на коронавируси, пренасяни от прилепи, в Института по вирусология в Ухан в Китай, проект, който се разследва като възможна причина за пандемията от Ковид-19.

Подобно на Великобритания, в САЩ също започна подготовка за бъдеща пандемия. Белият дом обяви създаването на постоянна агенция за реагиране на пандемии преди месец. Подобно на UKHSA, тази агенция също е натоварена със задачата да разработи „следващото поколение медицински мерки за противодействие“ за болести, пренасяни от животни, които все още не са застрашили хората.

Европейскта комисия също сключи договор за ваксини за бъдеща пандмия с Pfizer, като не обяви финансовите параметри на договора.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.