Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Борис Джонсън е обмислял военна операция срещу завод за ваксини в Нидерландия

Бившият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън e поискал от военните си съветници да подготвят планове за нахлуване в нидерландски фармацевтичен завод, за да се вземат 5 милиона дози от ваксината срещу Ковид на AstraZeneca. В сряда бившият премиер ще бъде разпитан в рамките на започналото разследване за действията на правителството по време на пандемията, съобщи Daily Mail.

Джонсън е бил „разгневен“ от дипломатическия спор с ЕС, след като Брюксел заплаши да предотврати изпращането на дози от ваксината в Обединеното кралство от завода в Нидерландия през март 2021 г. По това време ЕС беше въвлечен в спор с англо-шведската фармацевтична компания за въвеждането на ваксината. AstraZeneca заяви, че производствените проблеми означават, че може да достави само около една четвърт от планираните запаси в ЕС и отказа да отклони доставките от фабриките си във Великобритания.

Това накара Брюксел да заплаши да забрани износа на ваксината от собствената си територия, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това е необходимо, за да се гарантира, че „Европа получава своя справедлив дял“.

Джонсън, който беше обещал, че приоритетните групи в Обединеното кралство ще бъдат напълно ваксинирани до средата на април 2021 г., впоследствие е поискал от военните си съветници да подготвят планове за насилствено придобиване на дозите ваксини от завода в Лайден.

„Премиерът беше разгневен“, каза дипломатическият източник пред вестника. – „Той нареди на служителите да разгледат всички възможности за отговор и това включваше да поиска от службите за сигурност да проверят дали има някакви възможности за физическо отиване и вземане на ваксините от Нидерландия и докарването им тук“.

Втори източник заяви, че ЕС не е можел да „приеме факта, че сме договорили по-добра сделка с AstraZeneca… Те (ваксините) бяха ефективно откраднати“.

Идеята обаче е изоставена, след като Джонсън е посъветван, че провеждането на военна операция за изземване на ваксините сериозно ще подкопае отношенията с ЕС, както и че това би застрашило и доставките на бъдещи дози ваксини от други места в блока.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.