Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Борисов иска да се събори Паметникът на Съветската армия

Незабавно премахване на плочата на Паметника на Съветската армия  и предприемане на действия за неговото събаряне. За това се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Няколко пъти Борисов подчерта, че неотложната задача днес е махането на паметната плоча, която беше разбита вчера. Борисов поясни, че по закон актът е вандалски, но в същото време човекът, който го е направил, е свършил това, което е трябвало да направи държавата.

Плочата на Паметника на Съветската армия, на която пише „На съветската армия освободителка от признателния български народ“, бе разбита вчера. От пресцентъра на МВР казаха, че за случилото се е задържан 61-годишен мъж, за който се твърди, че е ударил с чук по плочата. От руското посолство у нас определиха станалото като „богохулна постъпка“.

От ГЕРБ припомниха, че общинските съветници от ДБ още преди няколко години са предложили демонтаж на паметника, това е стара тяхна кауза. „В първите 2 години обстановката бе различна, имаше ковид и др. Ние искахме всичко да мине по каналния ред, очаквахме информация от Министерството на културата и областния управител. От 12 месеца ситуацията е различна. Войната промени тази тема и ние се присъединяваме към призива на колегите от ДБ този въпрос да бъде решен“, заявиха представителите на ГЕРБ в СОС, които присъстват на брифинга.

Борисов заяви, че им дава две задачи.

Първата е – плочата, която беше счупена вчера, да бъде премахната веднага. Съветниците трябва да се задействат бързо. „Незабавно тази плоча да бъде премахната, тъй като е на територията на град София, защото иначе самата дума „вандалски акт“ за нещо толкова правилно… Всъщност това, което се нарече „вандалски акт“, е действие, което трябваше да свърши отдавна – да се премахне… И в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година, но докато нямаше война, светът беше колеблив. Сега е тотално всичко различно, стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска война, не освободителна, както твърди Путин“, мотивира се гневно Борисов.

И второ – даде разрешение на своите да се обединят с ДБ в търсене на начин Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. „Внесете общинските съветници на ГЕРБ същото предложение за премахването на паметника. Не може в тази агресия ние да вземаме подобна позиция. Сега трябва да сме категорично ясни“, поръча на съпартийците си в СОС лидерът на ГЕРБ.

„Има морални норми. Преди една година това изобщо нямаше да го чуете от мен. В края на краищата, това е и морален акт“, коментира Борисов.

„Не може в тази агресия, в това кръвопролитие да вземаме такава позиция“, смята Борисов. По думите му в този казус трябва да има позиция на Министерството на културата и на областния управител на София. Той отправи призив и към тях да се задействат бързо.

Източник:Епицентър
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.