Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бракуваме 5.3 млн. неизползвани Ковид ваксини, ЕК иска да купим нови 7 млн. дози или да платим неустойка

Предстои да бракуваме 2,5 млн. ваксини, вече сме бракували 2.8 неизползвани ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози. Тава заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Според него усилията в момента са насочени към имунизацията на децата срещу варицела и морбили. Недоверието към Ковид ваксините по думите му е прерастнало в недоверие към всички ваксини.

„България не е участвала в определянето на броя на Ковид ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави-членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано едно много голямо количество“, обясни д-р Меджидиев пред Би Ти Ви.

Здравният министър подчерта, че до юни страната ни трябва да закупи още 7 милиона дози. Към момента в България има 2,8 милиона дози, които са бракувани. „През следващия месец предстои да бракуваме нови 2,5 милиона дози“, допълни той и уточни, че отделно от това имаме предплатени от редовния кабинет „Петков“ други 1,5 милиона дози, които още не са доставени.

„Това е едно огромно количество ваксини, което реално ние ще трябва да платим и след това да унищожим. Точно затова поставих темата в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността“, допълни д-р Меджидиев.

Според него България е направила опит да дари тези ваксини, но никои не ги е пожелал. Страната ни няма право да ги препродава, затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“ и да се поръчват конкретни количества, според нуждите на всяка една конкретна държава, членуваща в ЕС. Плащането пък да не става предварително, а след доставката на ваксините.

„Ние не преговаряме директно с фармацевтичните компания. Това се прави от Европейската комисия. Тя беше водила такива преговори и беше предложен един нов, но отново неприемлив договор. Той предвиждаше намаляване на количествата към европейските държави, но срещу въвеждането на такса „гъвкавост“. Става дума за неустойка. Искаха да платим една огромна за България сума. Нямам право да казвам точна цифра, но ставаше дума за милиони. С тези пари можем да построим Националната детска болница“, каза министърът.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.