Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

БРИКС ще пусне собствена разчетна валута

Под егидата на Международния изследователски институт за управленски проблеми се разработва децентрализирана платежна система „Юнит“ със собствена платежна единица UNT, която ще реши проблема с трансграничните плащания под санкции, съобщи ръководителят на проекта Алексей Суботин, цитиран от Finmarket.

Проектът е подкрепен от ръководството на Новата банка за развитие (международна финансова организация, създадена от страните членки на БРИКС) и Консултативния съвет на БРИКС, се казва в презентацията на проекта. Засега това е само концепция, но вече е идентифициран кръг от потенциални технологични партньори в Русия и други държави и се води активен диалог с регулаторите в различни страни, каза Суботин.

„Юнит“ има фрактална структура с точки за достъп, обединени от блокчейн платформа. Софтуерът на платформата се разработва така, че всеки оторизиран възел да може да издава UNT платежни единици. Те ще могат да се използват като разчетно средство (например при договаряне на цената на продукт), да се използват при водене на отчет на насрещни задължения, както и да обслужват самите транзакции.

Предполага се, че 1 UNT ще се измерва в златен еквивалент, обвързан с 1 г злато, но кошницата му ще се състои от няколко компонента: 0,4 г физическо злато, останалото – наполовина във всеки две валути на страните от БРИКС. UNT не е криптовалута, защото за разлика от нея стойността й е обвързана с реални активи, подчерта Суботин.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.