Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британец, издирван от Интерпол за тероризъм, e арестуван в село край Никопол

28-годишния Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил арестуван днес в никополското село Любеново. По първоначалната и непотвърдена информация арестът е извършен в имот, ползван от народния представител от „Демократична България“ Албена Симеонова, която има ферма за биоземеделие в селото, съобщи Труд NEWS. Пред медията депутатката е отрекла това да е станало в нейния имот. „Той живееше на другия край на селото“, каза Симеонова.

Бодил се издирва от Интерпол по искане на властите в Манчестър, Великобритания. Там е разследван за подготовката на терористични действия. В дома на мъжа във Великобритания са открити материали и суровини за изработването на самоделни бомби, както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси. Смята се, че Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

Издирваният Дейвид Бодил снимка Труд News

Самият Бодил е обявил в края на ноември 2022 г. в социалните мрежи, че е напуснал родината си и повече няма да се върне във Великобритания, за да не влезе в затвора. Няколко дни по-рано – на 19 ноември мъжът пристига в България.

Вчера по обед той е арестуван в къща в село Любеново от служители на отряда за борба с тероризма. Намесата на спецчастите се е наложила, тъй като по данни на „Интерпол“, Бодил е склонен към агресия, може да е въоръжен и да разполага със самоделно направени взривни вещества. Баретите са г оизчакали да излезе от дома си, тъй като имало съмнение, че в къщата може да има оръжия.

Депутатката Албена Симеонова пък е съавтор на предложението за легализиране на преработката на индустриален коноп в България. Освен в настоящото Народно събрание, Симеонова беше депутат и в 45-ия и 46-ия парламент през 2021 г. Албена Симеонова е член на ръководството на партия „Зелено движение“, част от „Демократична България“. В настоящия си мандат Албена Симеонова е член на комисиите по земеделие и екология.

Източник:Труд News
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.