Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британска медия: Макрон предаде Украйна, тъй като вносът от Русия расте

Откакто руски войници нахлуха в Украйна на 24 февруари, европейските страни престанаха да разчитат на руския внос на газ. Блокът беше силно зависим от Русия за своите енергийни доставки, което представлява около 40 процента от вноса му през 2021 г. Докато останалата част от ЕС търси начини да намали доставките на енергия от Москва чрез внедряване на възобновяема енергия или сделки за доставка на газ с други страни изглежда, че Франция не е получила напътствията, пише британският Express в анализ на новата газова политика на ЕС заради войната в Украйна.

Според данни от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (Crea), Франция, Белгия и Холандия са закупили руско гориво на намалени цени.

Докладът показва, че през април и май Франция е получила дузина доставки на втечнен природен газ (LNG) и други продукти от изкопаеми горива на стойност почти 900 милиона евро (773 милиона британски лири).

Лаури Миливирта, анализатор в Crea, казва пред британския Telegraph: „Франция и Белгия се открояват като купувачи на руски LNG на спот пазара. Тъй като ЕС обмисля по-строги санкции срещу Русия, Франция увеличи вноса си, за да стане най-големият купувач на LNG в света. Оценяваме увеличение от 18 процента от февруари-март до май, сезонно коригирано“.

Експертите смятат, че предвид зависимостта на ЕС от руския газ, блокът по същество финансира инвазията в Украйна.

Докладът на Crea показва, че през първите 100 дни от войната в Украйна Русия е спечелила 93 милиарда евро (80 милиарда британски лири) от износ на изкопаеми горива.

От тази цифра ЕС е отговорен за 61 процента от общия руски износ на изкопаеми горива на стойност около 57 милиарда евро (49 милиарда британски лири).

Източник:express.co.uk
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.