Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британски депутати искат разследване на резкия скок от 20% на смъртните случаи

Обезпокоени от националната статистика, показваща 20% скок на смъртните случаи на седмица, британски депутати поискаха разследване, съобщи Daily Mail.

В изявление пред Камарата на общините депутатът от Консервативната партия Естер Маквей разкритикува главния медицински директор Крис Уити за това, че приписва скока на смъртните случаи на не-Covid пациенти на факта, че „не получават статини или лекарства за кръвно налягане по време на пандемията“. Депутатът посочи, че месечните данни за рецептите за статини са останали постоянни.

„Къде са доказателствата? И ако няма такива, какво причинява този скок в смъртните случаи?“, попита Естер Маквей, настоявайки министърът „да се ангажира със спешно и задълбочено разследване на въпроса“.

Министърът на общественото здраве в сянка на лейбъристите Андрю Гуин описа здравния министър Стив Баркли като „отчасти човек, отчасти щраус“ заради отказа му да се изправи срещу проблема, обвинявайки правителството на премиера Риши Сунак в бездействие.

„Имаше 50 000 смъртни случая повече, отколкото иначе бихме очаквали през 2022 г.“, каза той пред Камарата на общините. – „Изключвайки пандемията, това е най-лошата цифра от 1951 г. насам“.

Според Службата за национална статистика през втората седмица на януари са починали 2837 души повече от нормалното в Англия и Уелс, като само 5% от тези смъртни случаи се дължат на Ковид-19.

Последния път, когато цифрата беше толкова висока през втората седмица на февруари 2021 г., смъртните случаи от Ковид-19 съставляваха 37% от общия брой. Статистиката показва, че през последните две седмици на декември е имало 21% повече смъртни случаи.

Кралският колеж по спешна медицина съобщи, че около 500 души седмично умират, защото не могат да получат спешно лечение навреме. Рекордните 54 532 души са чакали повече от 12 часа в спешните отделения, за да бъдат  приети в болница, след като бъде взето решението да бъдат приети, според данни на NHS, а само 65% от пациентите са получили медицинска помощ в рамките на четири часа.

Миналия месец Уити предупреди, че „отлагането на избираеми и полуизбираеми грижи и скрининг“ поради блокиране и забавяне на NHS ще доведе до друга вълна на смъртност, след като Ковид-19 до голяма степен е утихнал, като недиагностицираните ракови заболявания и други хронични състояния могат да доведат до по-голям от обичайния брой починали.

Още по темата: Необяснимо висока смъртност в Германия: 180 000 смъртни случая повече

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.