Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британски командоси са участвали във „високорискови“ тайни операции в Украйна

Британски командоси са били разположени в Украйна и са участвали в поредица от операции с „висок риск“. Кралските морски пехотинци са участвали в „дискретни операции“ и са изпълнявали задачи в „изключително чувствителна среда“, съобщи генерал-лейтенант Робърт Магован, заместник-началник на щаба на отбраната на Великобритания и бивш ръководител на Кралските морски пехотинци.

Министерството на отбраната обяви по-рано тази година, че малък контингент британски военен персонал е разположен в Украйна, за да охранява британското посолство в Киев и да поддържа дипломатическото присъствие на правителството там.

За първи път висш военен служител открито потвърждава, че британски морски пехотинци са били разположени в Украйна след началото на войната с Русия.

В коментара, публикуван в Globe and Laurel – официалното списание на Кралските морски пехотинци, ген. Магован съобщава, че „през януари тази година група от 45 командоси бяха изпратени, за да евакуират Британското посолство в Киев в Полша.  След това през април те се завърнаха отново в страната, за да възстановят дипломатическата мисия, осигурявайки защита на критичен персонал. По време на двете фази командосите поддържаха други дискретни операции в изключително чувствителна среда и с високо ниво на политически и военен риск“.

Говорител на Кралския флот коментира пред MailOnline: „Кралските морски пехотинци бяха изпратени в Украйна, за да подкрепят дипломатическото присъствие на Обединеното кралство в страната; те не изпълняваха никаква бойна функция.

Преди началото на войната на 24 февруари британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че малък контингент от военен персонал е бил в Украйна , за да достави оръжие и обучение, тъй като „заплахата от война нараства“.

По-късно беше съобщено, че британски военен персонал, включително SAS, са били изпратени да обучават украински военнослужещи как да използват оръжейни системи.

Британското министерството на отбраната по това време твърдеше, че нито един британски военнослужещ не е участвал в бойни операции.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.