Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британски университет призова да не се използва думата „Коледа“, защото е твърде християнска

Университетът в Брайтън посъветва служителите си да не казват „Коледа“, а вместо това да наричат празника ​​“период на затваряне през зимата“.

Думата „Коледа“ е твърде „ориентирана към християнството“, според документ от девет страници, изпратен до преподавателите в университета, съобщи британският вестник Daily Mail.

Персоналът на висшето учебно заведение също така се съветва да не пита учениците: „Какво е Вашето християнско име?“, а вместо това да използва въпроса: „Какво е първото Ви име?“ или „Какво е вашето собствено име?“

Персоналът трябва  да използва „приобщаващ език уверено и ефективно, за да се гарантира, че както учениците, така и служителите се чувстват сигурни, ценени и уважавани“, се казва в документа.

Инструкцията гласи: „Езикът и значението са силно обусловени от доминиращите норми на културата, в която съществуват“.

„Преобладаващите нагласи, погрешни схващания и стереотипи са вградени в начините на комуникация и тези фактори понякога се отразяват – независимо дали съзнателно или не – в езика, който използваме, когато общуваме с другите и се отнасяме към тях.

„Това означава, че комуникацията – както устна, така и писмена – може да бъде обидна, дори когато това не е нашето намерение.“

Андрю Алисън от Асоциацията на свободата коментира: „Университетите трябва да са места, където идеите се обсъждат свободно. Това е оруелско и нелепо. Персоналът и студентите трябва да го игнорират и да имат Коледа“.

В документа, съветващ служителите какво да не казват на учениците, се призовава да се избягва изразът „период на затваряне по Коледа“ и да бъде заменен с „период на затваряне през зимата“. Целта на тази замяна е да се „избягва използването на християнски ориентиран език“.

Британски университет призова да не се използва думата Коледа защото е твърде християнска
Инструкции към преподавателите в университета в Брайтън Източник Daily Mail

Говорител на университета в Брайтън каза пред Daily Mail: „Това ръководство е създадено с нашия персонал и студенти и е част от нашия споделен ангажимент да превърнем Брайтън в място, където всеки се чувства уважаван и ценен. Напътствието е точно това – напътствие“.

От учебното заведение добавиха: „Думите не са „забранени“ в Брайтън, нито пък Коледа – както става ясно от украсите и коледните елхи в нашите сгради и в нашите кампуси.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.