Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британски университет призова да не се използва думата „Коледа“, защото е твърде християнска

Университетът в Брайтън посъветва служителите си да не казват „Коледа“, а вместо това да наричат празника ​​“период на затваряне през зимата“.

Думата „Коледа“ е твърде „ориентирана към християнството“, според документ от девет страници, изпратен до преподавателите в университета, съобщи британският вестник Daily Mail.

Персоналът на висшето учебно заведение също така се съветва да не пита учениците: „Какво е Вашето християнско име?“, а вместо това да използва въпроса: „Какво е първото Ви име?“ или „Какво е вашето собствено име?“

Персоналът трябва  да използва „приобщаващ език уверено и ефективно, за да се гарантира, че както учениците, така и служителите се чувстват сигурни, ценени и уважавани“, се казва в документа.

Инструкцията гласи: „Езикът и значението са силно обусловени от доминиращите норми на културата, в която съществуват“.

„Преобладаващите нагласи, погрешни схващания и стереотипи са вградени в начините на комуникация и тези фактори понякога се отразяват – независимо дали съзнателно или не – в езика, който използваме, когато общуваме с другите и се отнасяме към тях.

„Това означава, че комуникацията – както устна, така и писмена – може да бъде обидна, дори когато това не е нашето намерение.“

Андрю Алисън от Асоциацията на свободата коментира: „Университетите трябва да са места, където идеите се обсъждат свободно. Това е оруелско и нелепо. Персоналът и студентите трябва да го игнорират и да имат Коледа“.

В документа, съветващ служителите какво да не казват на учениците, се призовава да се избягва изразът „период на затваряне по Коледа“ и да бъде заменен с „период на затваряне през зимата“. Целта на тази замяна е да се „избягва използването на християнски ориентиран език“.

Британски университет призова да не се използва думата "Коледа", защото е твърде християнска
Инструкции към преподавателите в университета в Брайтън. Източник: Daily Mail

Говорител на университета в Брайтън каза пред Daily Mail: „Това ръководство е създадено с нашия персонал и студенти и е част от нашия споделен ангажимент да превърнем Брайтън в място, където всеки се чувства уважаван и ценен. Напътствието е точно това – напътствие“.

От учебното заведение добавиха: „Думите не са „забранени“ в Брайтън, нито пък Коледа – както става ясно от украсите и коледните елхи в нашите сгради и в нашите кампуси.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.