Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Британският премиер заяви, че ще наруши международното право и ще депортира мигранти в Руанда

Британският премиер Риши Сунак отказа да отстъпи и да се откаже от противоречивата политика за изпращане на нелегални имигранти в Руанда, като заяви, че е готов да пренебрегне международнoто право, което налага временно разпореждане за забрана за депортиране до произнасяне на съда.

Предложението на Сунак, целящо да ограничи нелегалната имиграция в Обединеното кралство, премина последния законодателен етап в Камарата на общините в сряда.

Политиката на Сунак нарушава правило 39 на Европейския съд по правата на човека, което налага временно извънредно разпореждане за забрана на депортиране на мигранти в Руанда.

„Многократно съм бил пределно ясен, че няма да позволя чуждестранен съд да ни спре да осъществим полетите [за депортация] и да задействаме това възпиращо правило“, заяви Сунак пред репортери в четвъртък, добавяйки, че текстът на законопроекта изрично дава на министрите правомощия да „вземат тези решения“.

Той добави: „Нямаше да сложа тази клауза в законопроекта, ако не бях готов да я използвам. Така че, вижте, ако ме питате има ли обстоятелства, при които ще пренебрегна правило 39, тогава отговорът е категорично да“.

Заповедите по правило 39, издадени от Европейския съд за правата на човека, касаят изключение, когато съществува „реален риск от тежки и необратими вреди“ на мигрант или търсещ убежище, за да се предотврати депортиране преди съдебното решение.

Правителството на Сунак е получило правен съвет, който го информира, че неспазването на директивата на Европейския съд би било нарушение на международното право, съобщи Sky News.

Сунак също така заяви, че усилията на консерваторите за намаляване на преминаването на границата „работят“ въпреки данните на правителство, които показват, че 358 кандидати за убежище са пристигнали в Обединеното кралство само в сряда. Общият брой на мигрантите, влезли във Великобритания през януари, е най-малко 621.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.