Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Брюксел иска да вкара ЕС в още един американски конфликт и да прати военни кораби в Тайванския проток

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел призова военноморските сили на Евросъюза да патрулират в Тайванския проток в статия за френския вестник Journal Du Dimanche, публикувана в неделя.

Изявлението е първият път, когато висш служител на ЕС призовава за пряко участие в конфликта между Китай и Тайланд в спорния регион в Южнокитайско море. Позицията на първия дипломат на ЕС напълно съвпада с провокативната политика на Вашингтон срещу Пекин.

Тайван „ни засяга икономически, търговски и технологично“, подчерта Борел.

„Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона“.

По-рано тази седмица първият дипломат на ЕС заяви по време на конференция на Европейския парламент, на която обсъжда Китай, че „Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира“.

„Не само по морална причина едно действие срещу Тайван трябва непременно да бъде отхвърлено. Това е и защото би било, от икономическа гледна точка, изключително сериозно за нас, защото Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници“, каза дипломатът.

Коментарите му противоречат на тези на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че Европейският съюз трябва да поддържа независима суверенна политика по отношение на Тайван, а не да бъде „последовател“ нито на Китай, нито на Вашингтон.

„Европа трябва да бъде суверенна от САЩ“, подчерта Макрон след визитата си в Пекин този месец. – „Европа не трябва да бъде хваната в безредици по света и кризи, които не са наши“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.