Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Брюксел разработва план за саботаж на икономиката на Унгария, ако Орбан не се подчини

Ръководството на Европейският съюз разработва план за подкопаване на унгарската икономика, ако Будапеща откаже да се съгласи с отпускането на нов пакет от помощи за Украйна. Това съобщи британският вестник The Financial Times, позовавайки се на вътрешен документ на ЕС. Според документа Брюксел ще срине курса на унгарския форинт и ще намали инвестиционната привлекателност на Унгария, за да навреди на „работните места и растежа“ на икономиката на страната.

Отбелязва се, че ако унгарският премиер Виктор Орбан не направи отстъпки, тогава ръководството на ЕС може публично да обяви пълно спиране на финансирането за Будапеща с намерението да „изплаши пазарите“.

Унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока заяви пред FT, че не е запознат с подобни заплахи. Той добави, че Будапеща „не се поддава на натиск“.

„Унгария не прави връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до еврофондове и се противопоставя на това други страни да правят такава връзка. Унгария ще продължи да участва конструктивно в преговорите“, каза Бока.

Министърът отбеляза, че Унгария в събота е изпратила ново компромисно предложение до Брюксел, давайки предварително съгласие да се използват средства от бюджета на ЕС за подпомагане на Украйна и емитиране на дълг на общността за покриване на нуждите на Киев, ако Европейският съюз добави клауза за възможността за промяна на решението си в бъдеще.

Още по темата: Унгария може да бъде лишена от правото на глас в ЕС заради Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.