Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Булгаргаз“: Няма дългосрочен договор за втечнен газ от САЩ

Все още няма подписан дългосрочен договор за доставка на втечнен газ от Съединените щати, потвърдиха за Bulgaria ON AIR от „Булгаргаз“. Очаква се това да стане в следващите от 3 до 6 месеца.

Липсата на дългосрочен договор за доставка на природен газ поставя под въпрос обезпечаването на новия отоплителния сезон.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви пред Българката национална телевизия, че България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставка на природен газ, за да се гарантира стабилност на доставките и добри цени за българските потребители.

От „Булгаргаз“ потвърдиха за Bulgaia ON AIR, че се водят преговори, но дългосрочен договор все още не е подписан.

На този фон четири работодателски организации написаха писмо до премиера Кирил Петков, в което питат осигурени ли са доставки на природен газ за юли и дългосрочно.

„Нашата информация е, че газът, който е договорен, ще стигне до края на юни. Не знаем какво ще стане след като изтече месецът, а вече е 13-о число“, коментира Ивайло Найденов от БФИЕК.

В началото на май при посещение във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков заяви, че е договорил две извънредни доставки на втечнен природен газ към България.

„Двата танкера са разтоварени на терминал в Турция. Първият танкер вече е влязъл в газопреносната ни система“, допълни Начев.

Освен че все още няма подписан дългосрочен договор за доставка на природен газ, проблем има и с газохранилището в Чирен. В момента то е пълно само на 23%, обяви още председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„С около 15% трябва да се пълни „Чирен“ оттук нататък, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври“, каза още той.

Източник:Bulgaria on air
Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.