19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

„Булгаргаз“ предлага 32 % по-висока цена на природния газ за юли

- Реклама -spot_imgspot_img

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД  Людмил Йоцов.

Това е увеличение на цената с 32 %, посочи той пред членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД,

Цената на природния газ за юни, утвърдена от КЕВР, бе 141,36 лева за мегаватчас.

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурена синьо гориво и за август.  Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, каза директорът на „Булгаргаз“.

„Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото – не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по „Северен поток“ цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ“, каза Йоцов в отговор на въпрос. Цената на природния газ сега е по-висока,  защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на  петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

„Булгаргаз“ е на печалба  от 11 млн. лева за първите  пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от „Газпром“, въпреки че не получава суровина от компанията. Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на „Газпром“ за този капацитет, защото по думите му той е търговска тайна.

Източник:БТА
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here