Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Булгаргаз“ предлага 32 % по-висока цена на природния газ за юли

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД  Людмил Йоцов.

Това е увеличение на цената с 32 %, посочи той пред членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД,

Цената на природния газ за юни, утвърдена от КЕВР, бе 141,36 лева за мегаватчас.

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурена синьо гориво и за август.  Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, каза директорът на „Булгаргаз“.

„Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото – не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по „Северен поток“ цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ“, каза Йоцов в отговор на въпрос. Цената на природния газ сега е по-висока,  защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на  петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

„Булгаргаз“ е на печалба  от 11 млн. лева за първите  пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от „Газпром“, въпреки че не получава суровина от компанията. Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на „Газпром“ за този капацитет, защото по думите му той е търговска тайна.

Източник:БТА
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.