5 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Чеченски джихадисти от Сирия воюват в Украйна

Скандален чеченски джихадист, известен от войната в Сирия, воюва в Украйна. Снимка на международнния паспорт на Рустам Ажиев, издаден от Украйна, се появи в социалните мрежи.

Няма официални потвърждение дали този паспорт е истински. Използването на украински паспорт обаче може да улесни пътуването на екстремиста до други европейски държави.

Абдулхаким ал-Шишани – Чеченеца, както е неговият прякор, наскоро е пристигнал в Украйна, за да участва във войната заедно с неопределен брой сътрудници – кавказки бойци и други джихадисти от сирийската война, според информация, циркулираща в Телеграм.

Ажиев започва военната си кариера като полеви командир на въоръжени групировки във Втората чеченска война. След поражението на групата на Ажиев в Северен Кавказ той се премества в Турция, която се превръща в сигурно убежище за много терористи. В началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Ажиев, заедно с други джихадисти от т.нар. Кавказко емирство, се присъединяват към сирийските антиправителствени сили. В Сирия ръководи групата Аджнад Ал-Кавказ.

Абдулхаким ал-Шишани, чието истинско име е Рустам Ажиев, в Сирия (Телеграм)

Групата оперира в провинциите Латакия, Алепо, Идлиб и Хама. През 2015 г. те обявиха разцепването си от Кавказкото емирство. Аджнад Ал-Кавказ декларира вярност към Джабхат Ан-Нусра (Ал Кайда в Сирия), призната за терористична организация от ООН. През 2017 г. Ал Нусра се преименува на Хаят Тахрир ал -Шам.

По-късно отношенията между Хаят Тахрир ал Шам и Аджнад ал-Кавказ започват да се влошават, като причината е, че групата отказа да воюва срещу терористите от „Ислямска държава“. Няма информация как чеченският джихадист е напуснал Сирия и се е преместил в Украйна, нито кой е улеснил пътуването му и му е предоставил украински паспорт.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.