Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Чеченски джихадисти от Сирия воюват в Украйна

Скандален чеченски джихадист, известен от войната в Сирия, воюва в Украйна. Снимка на международнния паспорт на Рустам Ажиев, издаден от Украйна, се появи в социалните мрежи.

Няма официални потвърждение дали този паспорт е истински. Използването на украински паспорт обаче може да улесни пътуването на екстремиста до други европейски държави.

Абдулхаким ал-Шишани – Чеченеца, както е неговият прякор, наскоро е пристигнал в Украйна, за да участва във войната заедно с неопределен брой сътрудници – кавказки бойци и други джихадисти от сирийската война, според информация, циркулираща в Телеграм.

Ажиев започва военната си кариера като полеви командир на въоръжени групировки във Втората чеченска война. След поражението на групата на Ажиев в Северен Кавказ той се премества в Турция, която се превръща в сигурно убежище за много терористи. В началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Ажиев, заедно с други джихадисти от т.нар. Кавказко емирство, се присъединяват към сирийските антиправителствени сили. В Сирия ръководи групата Аджнад Ал-Кавказ.

Абдулхаким ал-Шишани, чието истинско име е Рустам Ажиев, в Сирия (Телеграм)

Групата оперира в провинциите Латакия, Алепо, Идлиб и Хама. През 2015 г. те обявиха разцепването си от Кавказкото емирство. Аджнад Ал-Кавказ декларира вярност към Джабхат Ан-Нусра (Ал Кайда в Сирия), призната за терористична организация от ООН. През 2017 г. Ал Нусра се преименува на Хаят Тахрир ал -Шам.

По-късно отношенията между Хаят Тахрир ал Шам и Аджнад ал-Кавказ започват да се влошават, като причината е, че групата отказа да воюва срещу терористите от „Ислямска държава“. Няма информация как чеченският джихадист е напуснал Сирия и се е преместил в Украйна, нито кой е улеснил пътуването му и му е предоставил украински паспорт.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.