Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Чехия отказа на американската „Уестингхаус“ да строи нови блокове в атoмната й електроцентрала

Американската компания  „Уестингхаус“ отпадна от конкурса за изграждане на нови енергоблокове на чешката атомна електроцентрала „Дуковани“. Това съобщи чешкият премиер Петр Фиала, цитиран от Radio Prague International. За разлика от Чухия, България избра „Уестингхаус“ без конкурс. Американската компания ще достави технологията за нов, 7-и блок в АЕЦ-Козлодуй и ще зарежда 5-и с ядрено гориво, реши българското правителство.

Според чешкия премиер „Уестингхаус“ е внесла необвързващо предложение, което е направило невъзможно сравняването му с кандидатурите на други кандидати. В тази връзка чешкото правителство ще предложи да кандидатства за изграждането на нови реактори, чийто брой може да се увеличи до четири, на френската компания EDF и корейската KHNP, участващи в търга. Кандидатите имат срок до 15 април.

Основният претендент за изграждането на нови енергоблокове за АЕЦ „Дуковани“ беше руската „Росатом“. Още през април 2021 г. обаче чешките власти обявиха, че изключват руската държавна корпорация от търга. След това американската „Уестингхаус“, френската EDF и южнокорейската KHNP останаха сред кандидатите.

Още по темата: АЕЦ „Козлодуй“ е подписала договор с „Уестингхаус“ без лиценз на американското ядрено гориво 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. Ми хората имат акъл и морал,не като наще разбойници взимат пари за да съсипват държавата ни??? Това и в Африка го няма.ВЪН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ГЕНОЦИД И УПРАВЛЕНИЕ!!!САЩ НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЯДРЕНО ГОРИВО,А РУСИЯ,СЪОТВЕТНО СЪЩОТО НА ПО-ВИСОКА ЦЕНА!!! И СКЛАДИРАНЕ НА РАДИАЦИЯ ПРИ НАС!!! ПРОСТИ СТЕ МЕДИИТЕ СЪЩО ЗАЩОТО МАНИПУЛИРАТЕ НАРОДА НЕ ПО МАЛКО ОТ ПОЛИТИЦИТЕ,РАНО ИЛИ КЪСНО ТЕЗИ ЛЪЖИ ЩЕ СВЪРШАТ УМРЕТЕ ЗАПАДНИ ЦИРЕЙ!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.