Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Чехия се отказа от американското ядрено гориво на „Уестингхаус“ заради течове и деформации

„Уестингхаус“ доставяше американско ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия, но горивото често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. В миналото тези страни се върнаха към доставките на производителя ТВЕЛ (компания, собственост на „Росатом“), заяви  унгарският ядрен експерт Жолт Харфаш. В интервю за 3е-news той обясни какво ядрено гориво ползва Унгария и защо ядрената безопасност трябва да е приоритет в атомната индустрия, и не трябва да се политизира според силните на деня.

Българското правителство взе решение АЕЦ „Козлодуй“ да премине към ядреното гориво на „Уестингхаус“. Компанията ще строи и два нови реактора на атомната ни централа.

„Сега „Уестингхаус“ обяснява, че горивото, заредено в реакторите ВВЕР-1000 в Украйна, „се е доказало и осигурява отлична производителност“. Истината е, че всъщност не се знае много за качеството на американските горива, доставени на Украйна и оперативния опит зад тях, и няма достоверни източници на информация. А в Европейския съюз, както и в случая с горивото ВВЕР-440, използването на горивни касети ВВЕР-1000 от САЩ все още не е одобрено“, посочи експертът.

„Фалиралата преди време американска компания „Уестингхаус“ сега се опитва политически да изтласка водещата ядрена компания „Росатом“ от пазара на ядрено гориво в Централна Европа“, каза Жолт Харфаш.

САЩ също биха искали да произвеждат гориво за реактори ВВЕР-440, за да навлязат и на този пазар, но в момента на него няма западно гориво от този тип, отговарящо на най-строгите изисквания за ядрена безопасност, лицензирано и вече в промишлена употреба.

В Чешката република доставката на този тип американски горивни тестови касети вече изостава от графика, а точните характеристики на горивото, което ще се произвежда, все още не са известни и чешкият ядрен регулатор е научил за намерението само от съобщения в пресата. Нямат изпратено официално уведомление.

Необходими са поне 5-7 години, за да може един оператор на атомна централа да премине напълно към нов вид ядрено гориво от друг производител, след като получи одобрение от регулаторните органи“, изчисли експертът.

Още по темата: Чехия отказа на американската „Уестингхаус“ да строи нови блокове в атoмната й електроцентрала 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. Що е американско все е скъп и тъп боклук! Ако искате да взривите АЕЦ-а слагайте горивото от уестингхаус! В запорожката АЕЦ няколко пъти изключваха реактори поради несъответствие на американското гориво!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.