Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия потопи собствени кораби в Керченския проток и разпъна отбранителна преграда между тях

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) заяви, че Русия потапя собствените си фериботи в Керченския проток в Черно море, за да създаде бариера, която от своя страна ще защити Керченския (Кримския) мост от евентуална атака на украински безпилотни плавателни съдове (USV – морски дронове).

Украинското разузнаване заяви през август, че руските войски се готвят да потопят най-малко шест ферибота в протока. ГУР съобщи, че Русия вече е потопила първия си кораб и се готви да потопи втори.

„Руснаците възнамеряват да разположат ограда между потопените фериботи. По този начин врагът се стреми да защити Керченския мост от поражение“, заявиха от ГУР.

Тези твърдения се потвърждават от сателитни изображения, публикувани от Planet Labs. Снимка от 29 август показва седем полупотопени плавателни съда, подредени непосредствено южно от Кримския мост.

Военноморският анализатор HI Sutton отбеляза, че Русия поставя блокиращи кораби, т.е. потопените фериботи, на западните подходи към Керченския проток. Сателитните изображения, официално публикувани от Planet Labs, потвърждават това наблюдение.

Русия планира да „инсталира бариери между потопените фериботи“, за да формира съпротива или отбранителна верига, заяви украинското разузнаване. Военните са използвали подобни бариера като препятствия след Втората световна война.

Тези бариери са физически препятствия или мрежи, които пресичат устието на пристанище или проток, за да предпазят от морски дронове. Те са подобни на противоторпедните мрежи по начина, по който обгръщат потенциални цели в морето.

Според анализаторите Русия изгражда такива препятствия през устието на пристанището на Севастопол като част от многопластов план за морска, сухопътна и противовъздушна отбрана. Севастопол е централното черноморско пристанище на Кримския полуостров, където е и базата на руския Черноморски флот. Украйна започна да атакува района с морски дронове през октомври миналата година.

В ранните часове на 30 август губернаторът на Севастопол Михаил Развозаев заяви, че руският Черноморски флот е отблъснал удар с морски дрон близо до централния залив на Севастопол, съобщи агенция ТАСС.

Той отбеляза, че частите за борба с подводници са завършили мисията си час по-късно. Към момента няма точни данни за количеството и характера на унищожените цели.

По-рано беше съобщено за атака на украинския морски дрон „Sea Baby“. Той беше използван за нападение на Кримския мост на 17 юли, с товар от „850 килограма експлозиви“.

Украйна е подпомагана от сателити на НАТО в атаката си с морски дронове срещу Русия. Американските сателити Topaz Constellation Synthetic Aperture Radar (SAR) правят многократни преминавания над Крим, за да снимат и определят цели, които след това се предават на украинските оператори на дронове. През изминалия месец бяха регистрирани 29 сателитни преминавания над Крим.

Още по темата:  50 украински командоси за загинали в Черно море

Източник:Eurasian Times
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.