Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Човекът, поел контрол над фонда от $175 млн. за изкуствен интелект OpenAI, не съществува

Миналата година неизвестно лице за кратко пое контрол върху фонда за изследване на изкуствения интелект OpenAI. Оказва се, че правителствената декларация за вписването му като управител е „изфабрикувана“.

Документи, подадени в Калифорния през миналата година, посочват Джейкъб Томас Веспърс като управител. От OpenAI признаха, че „Джейкъб Томас Веспърс не съществува“ и документите са „изфабрикувани“, но не дадоха подробности, потърсени за коментар от Business Insider.

Фондът за изкуствен интелект събра над 175 милиона долара и е един от най-наблюдаваните инвеститори в Силиконовата долина.

Orchard е двуетажен жилищен комплекс на достъпни цени в Санта Ана, Калифорния. Той обслужва бездомните жители на района и разполага с обществена градина, търговска кухня и паркинг. А за кратък период през 2023 г. туй е било и седалището на фонда за рисков капитал на OpenAI на стойност 175 милиона долара, показват документи, подадени до държавния секретар на Калифорния. Бюлетинът Non-Gaap Investing първи публикува тези документи.

Един документ, подаден през април 2023 г., посочва Jacob Thomas Vespers and Vespers Inc. — компания, създадена същия ден — като мениджър на фонда. Документ, подаден няколко седмици по-късно, регистрира адреса на компанията – ап. 234, малко жилище на втория етаж с изглед към вътрешния двор на Orchard.

Два месеца по-късно, на 24 май, компанията посочва Сам Алтман като мениджър на фонда в нова декларация.

Но кой е този мистериозен човек, който за кратко е държал контрола над един от най-наблюдаваните фондове в Силиконовата долина?

„Доколкото ни е известно, Джейкъб Томас Веспърс не съществува“, каза Мадхав Дът, говорител на OpenAI, цитиран от Business Insider. На въпрос как това лице е посочено като контролиращо фонда, Дът отговори, че документите, подадени до държавния секретар на Калифорния, са фалшиви.

„Самият документ не е легитимен“, каза Дът пред Business Insider. – „Напълно изфабрикуван е“. Говорителят отказа да уточни как точно изфабрикуваните документи са били подадени в щата Калифорния.

Кайла Ууд, друг говорител на OpenAI, коментира, че компанията няма представа кой е подал документа и не е знаела за вписването до юли 2023 г., когато журналист е попитал за това вписване.

Според говорителя компанията е подала официално документи до държавния секретар на Калифорния през август 2023 г., в които никой не е посочен като мениджър на OpenAI Startup Fund. Това е документът, на който обществеността трябва да разчита като официален статут на този фонд, каза говорителят.

Държавният секретар на Калифорния каза, че съзнателното подаване на фалшив документ в публична служба в щата е углавно престъпление. Когато журналистът е информирал OpenAI за документа на името на Джейкъб Томас Веспърс през юли 2023 г., компанията не е докладвала на никакви държавни органи за вписването, което според нея е изфабрикувано, уточни говорителят.

Компаниите са длъжни подават декларации в щата Калифорния с актуализирана информация за участниците в дружество или юридическо лице.

Пол Карол, главен оперативен директор на Integrity Housing, компанията, която притежава и управлява жилищния комплекс Orchard, отрече да е запознат.

„Не знам за какво говорите“, каза Карол, въпреки че ап. 234 е седалището на най-малко седем различни фирми. Всички те са свързани с Джейкъб Томас Весперс, споменат в някои документи като „Джейкъб Томас Редмънд Месер“, „Джейкъб Томас Редмънд“ или „Джейкъб Томас Месер“.

Двама от членовете на борда на Vespers Inc. се казват Редмънд и Месер, показват документите.

Публикация в GitHub, направена под името на профила „Jacob Thomas Redmond“ на 19 май 2023 г., носи някои признаци, че е генерирана от изкуствен интелект.

„Нов съм с версия в GitHub и се извинявам предварително, ако съм направил някъде по грешен начин“, пише той в публикацията. На други места се представя като докторант, работещ върху „невроизобразяване, мозъчни компютърни интерфейси“ или като разработчик на инструмента на ChatGPT „code revolver“.

Още по темата Учени предупреждават: изкуственият интелект може да унищожи човечеството както ядрена война 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.