Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Цената на електроенергията във Финландия падна под нула цента за kWh

Производството на най-новото ядрено съоръжение на Финландия, атомната електроцентрала Olkiluoto 3, е значително намалено, защото електроенергията е станала твърде евтина, съобщи компанията-собственик на централата Teollisuuden Voima (TVO), цитирана от Yle.fi.

„Производството на електроенергия също трябва да бъде печелившо за атомните електроцентрали и когато цената е особено ниска, може да има ситуации, при които производството е ограничено“, каза мениджърът по комуникациите на TVO, Йохана Ахо.

Рано в сряда пазарната цена на електроенергията падна под нула цента за киловатчас (kWh) и часове след това цената беше само 0,3 цента за kWh в най-високата си стойност, според мрежовия оператор на страната Fingrid.

Ядреният реактор Olkiluoto 3 в Еурайоки, югозападна Финландия, започна редовно производство на електроенергия в средата на април, с около 14 години закъснение от графика.

Cтapтът нa зaбaвeния финлaндcĸи ядpeн peaĸтop пpeз aпpил дoвeдe дo cпaд нa цeнитe нa eлeĸтpoeнepгиятa в cтpaнaтa c нaд 75%, пpeдaдe Оіlрrісе.

Като цяло количеството електроенергия, генерирана във Финландия, се регулира чрез увеличаване или намаляване на количеството използвана водноелектрическа енергия. Въпреки това, поради условията на наводненията в Северна Финландия, намаляването на произведената от водноелектрически централи електроенергия е предизвикателство в момента.

Според Ахо намаляването на производството на ядрена енергия поради прекалено ниските цени на електроенергията е много рядко, но не и нечувано.

Janne Kauppi, съветник по енергийните пазари във Finnish Energy, се съгласи с това мнение.

„Не е имало много ситуации, в които производството на ядрена енергия е било регулирано специално поради ниските цени“, обясни Каупи.

Например нивата на производство са по-регулирани на места като Франция, където ядрената енергия е отговорна за осигуряването на по-голямата част от електроенергията в страната.

„Когато цените станат отрицателни на пазара на електроенергия, по същество всеки, който може да коригира производството си, ще го направи, така че да не се налага да плаща за собственото си производство“, отбеляза Каупи.

Производството на ядрена енергия във Финландия може все повече да се нуждае от регулиране поради подобни ситуации.

Около 500 мегаватчаса ново генерирано от вятъра електричество е ползвано в страната само тази година. Подобни развития означават, че в бъдеще цените на пазара на електроенергия могат да падат до отрицателни числа по-често, отколкото в момента.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.