Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Цената на газа за Европа остава в пъти по-висока от цените за останалата част на света

Борислав Баев, доктор по икономика на ядрената енергетика, Twitter: Въпреки драстичното намаление на газовите фючърси на TTF hub за последните седмици, цената на газа за Европа остава най-висока в целия свят. Данните за средната цена на газовите пазари в света за м. декември 2022 г. показват по недвусмислен начин, че в Европа е налице системен проблем.

Топлото време през декември парира търсенето, като това е особено валидно за страните, където природния газ се използва за отопление от домакинствата и електропроизводство. Но покрай измамната еуфория по спада на цените, пропускаме друг голям фактор – ролята на индустрията.

При такива високи цени, промишлеността няма как да бъде конкурентна. Оттам следва спад в търсенето, съчетан или с изместване на производства към други континенти, или с временно или тотално затваряне на производствата.

Решението – про-индустриална политика, заложена във всички стратегически документи за развитие на ЕС. Една такава рамка, обаче, изисква пълното премахване на вредните за икономиката търговия с въглеродни емисии, климатични цели и съпътстващите ги регулаторни безумия.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.