Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Цената на петрола може да скочи до $157 за барел заради войната в Близкия Изток: Световната банка

Продължаващата ескалация на войната на Израел с Хамас може да тласне цената на петрола в „неизследвани води“, предупреди Световната банка в прогнозата си за стоковите пазари, публикувана в понеделник.

Световната банка уточни, че макар ефектът от войната върху цените на петрола да е бил ограничен досега, бъдещето „ще потъмнее бързо, ако конфликтът ескалира“. Докладът на организацията очертава три потенциални фючърса въз основа на нивото на прекъсване, което ескалиращите враждебни действия могат да причинят в глобалните доставки на петрол.

„Малко смущение“, премахващо от обращение 500 000 до 2 милиона барела петрол на ден, ще бъде погълнато най-вече от пазара, прогнозира банката. Цените ще се повишат от сегашните 90 долара за барел до между 93 и 102 долара, отменяйки спада от 9 долара, който прогнозираха по-рано до следващата година в условията на забавен икономически растеж.

„Средно прекъсване“, еквивалентно на войната на САЩ в Ирак през 2003 г., може да доведе до увеличение на цените между 21% и 35%, като 3 до 5 милиона барела на ден ще бъдат извадени от предлагането – оставяйки петрола на цена между 109 и 121 долара за барел, се казва в доклада.

„Голямо смущение“, което банката оприличи на арабското петролно ембарго от 1973 г., с 6 до 8 милиона барела, елиминирани от предлагането на ден, може да доведе до скок на цените между 56% и 75%. Това би повишило цената на барел до между 140 и 157 долара.

По-високите цени на петрола биха довели до покачване на цените на храните, изостряне на настоящата продоволствена несигурност и причиняване на глад за милиони жители по света, обясни заместник-главният икономист на Световната банка Айхан Косе. „Ако се материализира тежък шок в цените на петрола, това ще тласне нагоре инфлацията при цените на храните, която вече е повишена в много развиващи се страни“ в резултат на конфликта в Украйна, каза той.

Близо една десета от населението на Земята – над 700 милиона души – са били недохранени до края на 2022 г. поради смущения на стоковите пазари, причинени от конфликта, добави той.

Главният икономист на Световната банка Индермит Гил призова политиците да „бъдат бдителни“, предупреждавайки, че „световната икономика ще се изправи пред двоен енергиен шок за първи път от десетилетия – не само от войната в Украйна“, която той нарече „най-големият шок за стоковите пазари от 1970-те години на миналия век“, но и от Близкия Изток, ако войната в Газа продължи да ескалира.

Докато цените на петрола се увеличиха с 6% след нападението на „Хамас“ срещу Израел по-рано този месец, цените на селскостопанските стоки и благородните метали „едва помръднаха“, съобщи Световната банка.

Израел разшири сухопътното си нападение срещу Газа в понеделник. Над 8 000 палестинци, от които 3195 деца са убити за три седмици и стотици хиляди разселени в най-интензивните бомбардировки на Газа в историята на Израел. 1 400 са убитите израелци.

Още по темата: Bloomberg: Ако войната прерасне в конфликт между Израел и Иран, ще струва $1 трилион на световната икономика 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.