Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЦИК реши: гласуваме само с хартиени бюлетини в неделя

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да отмени машинното гласуване за местните избори в неделя. Гласуването ще се извършва само с хартиена бюлетина.

Мотивът за решението е, че министерството на електронното управление не е предоставило документ, с който дава съгласието си за удостоверяването на устройствата, а в Изборния кодекс е посочено, че когато при удостоверяването се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване, Централната избирателна комисия провежда съответния избор само с хартиени бюлетини.

Решението беше подкрепено от всички членове на комисията с изключение на представителите на „Демократична България“ в нея Цветозар Томов и Любомир Георгиев. То ще важи и за балотажа на 5 ноември.

Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините. Той нарече решението на ЦИК срамно.

„Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи“, заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова. Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС и подчерта, че комисията е е докладвала за всичко по казуса коректно.

Още по темата: ДАНС: Зам.-министър на ПП е заснел тайно кода на машините за гласуване, депутати искат ареста му 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.