Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Цончо Ганев: Продаваме реакторите на „Белене“ за 1,2 млрд. лв, за да купим американски за 30 млрд. лв.

„Днес се свика извънредна комисия по енергетика, която ще вземе решение да продаде реакторите за АЕЦ „Белене“ на Украйна за приблизително 600 млн. евро или 1,2 млрд. лв. Утре тази точка вероятно ще влезе в пленарна зала по време на посещението на Зеленски. Целта е след това да купим американски реактори за 30 млрд. лева.“ Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев. Той придружи поста си с проекторешението, внесено от ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС за гласуване в парламента.

Срещу решението за продажба на ядрените ни реактори се обяви и евродепутатът Цветелина Пенкова. Според нея вместо да се бърза с необмислена продажба, трябва да се обмисли възможността проектът, вече започнат и с доставено оборудване за 1,2 млрд. лв., да бъде довършен от Франция.

„Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде на Украйна придобитото от България оборудване за АЕЦ „Белене“ е поредното доказателство, че през последните години държавната стратегията за развитие на българската енергетика е поредица от импровизирани решения, които обслужват краткосрочни политически интереси, външни и вътрешни“. Това се казва в позицията на  евродепутата Цветелина Пенкова, изпратена до медиите.

„Не можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия. Подобно решение изправя пред риск икономическото развитие и напредъка на страната. То не е обсъждано с представители на индустрията и международните ни партньори. Не може да се позволява на карта да се поставя националната сигурност на България в преследване на краткотрайни имиджови предимства“, заяви евродепутатът.

Пенкова постави следните въпроса:

– Може ли да се променя планът за пускане в експлоатация на ядрена енергийна мощност без съгласие, разрешение и лиценз от производителя (в случая „Росатом“)?

– В интерес на българската държава ли е да се продава „набързо“ енергийно оборудване от този мащаб, при това на цена по-ниска от пазарната?

– Напълно безопасно ли е предоставянето на такова оборудване на държава, която е във военен конфликт?“

Отговорът е не, заяви Цветелина Пенкова. Тя призова за вземане на решение само и единствено след подробно проучване и предложение за изпълнение на проекта. „В момента рискуваме да загубим сериозно конкурентно предимство на един вече напреднал проект. Това се случва в ситуацията на сериозна енергийна криза в Европа“, коментира евродепутатът.

„Процедурните хватки на управляващите и начинът на свикване на извънредното заседание на Комисията енергетика “от днес за днес“ поставят важни въпроси: Защо?

България бавно, но сигурно загърбва миналото си на енергиен център на Балканите. Този проект на решение показва неглижиране на нуждите на страната от големи базови мощности. Това не е изолиран процес, а продължение на неясната позиция на държавата ни по важни енергийни проекти“, каза още Цветелина Пенкова.

Според евродепутата е необходим дългосрочен хоризонт, когато планираме енергийна инфраструктура, която ще е основата на нашата икономика през следващите 50-70 години.

Още по темата: Богомил Манчев: Защо Украйна може да ползва руските ядрени реактори на АЕЦ „Белене“, а ние не? 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.