Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЦРУ e хакнало телефони на дипломати от страни от НАТО, Израел и Китай в Русия: ФСБ

ЦРУ е инсталирало зловреден софтуер на хиляди телефони на Apple, използвани от руски граждани и чуждестранни дипломати, работещи в страната, твърди Федералната служба за сигурност (ФСБ).

ФСБ заяви в четвъртък, че съвместна операция с Федералната служба за охрана (ФСО) е „разкрила операция за наблюдение от американската разузнавателна агенция, извършена с използването на мобилните устройства на Apple“.

Оценката на телекомуникационната инфраструктура на Русия разкри „аномалии“ в операциите на iPhone, причинени от „неизвестна досега злонамерена програма, която използва софтуерни уязвимости, предоставени от производителя“, се казва в изявление на агенцията.

Няколко хиляди телефона, произведени от Apple, са били заразени със зловредния софтуер, според съобщението на ФСБ

На прицел са не само руски граждани, но и „чуждестранни телефонни номера и абонати, които използват SIM карти, регистрирани в дипломатически мисии и посолства в Русия, включително страни от блока на НАТО и постсъветското пространство, както и Израел, Сирия и Китай“, се казва в съобщението.

Откритието е доказателство за тясното сътрудничество между Apple и американската разузнавателна общност, твърдят от ФСБ. Това също така потвърждава, че „декларираната политика за гарантиране на поверителността на личните данни на потребителите на Apple няма нищо общо с реалността“, добави агенцията.

ФСБ също така обвини Apple, че „предоставя на американските разузнавателни служби широк спектър от възможности за проучване на всички лица, представляващи интерес за Белия дом, включително техните партньори в антируски дейности, както и собствените им граждани“.

През март вестник „Комерсант“ съобщи, че на членовете на руската президентска администрация е било казано да изхвърлят айфоните си. Според вестника стъпката е била предприета заради опасенията, че усъвършенстваните инструменти за кибервойна, като израелския софтуер Pegasus, могат да позволят пробиването на устройства на Apple, въпреки твърденията на производителя за подобрените им функции за сигурност.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.