Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЦРУ e платило на анализатори, за да променят позицията си, че Ковид произлиза от лаборатория

Американският Конгрес разследва информация, получена от дългогодишен, действащ, старши служител на ЦРУ, според която агенцията е платила на анализатори, за да променят позицията си, че Ковид произлиза от лаборатория. Това става ясно от писмо, изпратено от Конгреса до директора на ЦРУ и публикувано от Подкомисията на Конгреса, разследваща произхода на Ковид.

Шестима анализатори на ЦРУ от екипа за разследване на Ковид са „получили значителен паричен стимул“, за да съобщят, че епидемията от коронавирус през 2019 г. не е възникнала в лаборатория, съобщиха във вторник две комисии на Камарата на представителите на САЩ, позовавайки се на действащ разобличител от ЦРУ.

Подкомисията за пандемията от коронавирус и Постоянната комисия по разузнаване на Камарата на представителите към Конгреса са получили „нови и тревожни показания на разобличител“ относно разследването на ЦРУ за произхода на пандемията от лице, описано като „дългогодишен, старши служител, настоящ служител на агенцията“. Подкомисията за разследване на пандемията към Конгреса на САЩ публикува в Twitter писмото, което са изпратили до директора на ЦРУ Уилям Бърнс, с което изискват цялата документация по случая.

Според разобличителя от ЦРУ шестима от седемте членове на екипа са смятали, че „интелигентността и науката са достатъчни, за да се направи оценка с ниско доверие“, че вирусът произхожда от Института по вирусология в Ухан. Само един е вярвал, че вирусът идва от животно, но той е бил най-старшият, става ясно от писмото, което конгресмените са изпратили до директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

На шестимата анализатори са били дадени значителна сума пари, за да променят позицията си, според писмото от Конгреса до директора на ЦРУ.

Председателят на Постоянната комисия по разузнаване на Камарата на представителите към Конгреса Майк Търнър и председателят на подкомисията за разследване на коронавируса Брад Уенструп са поискали документи от Уилям Бърнс, отнасящи се до работата на екипа. Те също така искат от бившия главен оперативен директор на ЦРУ Андрю Макридис „доброволно интервю“ на 26 септември.

Американската разузнавателна общност заяви през юни, че многобройните й агенции не могат да постигнат консенсус за това откъде произхожда пандемията, като четири агенции смятат, че тя „най-вероятно е причинена от естествено излагане при контакт с животно, заразено с коронавирус или близък прогениторен вирус“, докато само една смята, че това е „инцидент, свързан с лаборатория“. Службата на директора на Националното разузнаване заяви, че е преценила, че вирусът „не е разработен като биологично оръжие“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.