Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЦРУ е скрило от ФБР информация за двама от атентаторите от 11 септември (съдебни документи)

Експлозивен съдебен документ, подаден във Военната комисия за Гуантанамо – съд, разглеждащ делата на обвиняеми, обвинени в извършването на терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк, разкрива, че ЦРУ е прикрило важна информация от ФБР, свързана с двама от извършителите на атентатите.

Документът се съдържа в съдебните документи, които са разсекретени, но макар и публичен, той е напълно редактиран. Независими журналисти от SpyTаlk обаче са успели да се сдобият с нередактирано копие. Документът е разказ на водещия следовател на Комисията, ветеранът от DEA Дон Канестраро, за разследването му за потенциално участие на саудитското правителство в атаките от 11 септември, проведено по искане на адвокатите на обвиняемите.

Двама от похитителите на самолетите са били внимателно наблюдавани от ЦРУ и може, съзнателно или не, да са били неуспешно вербувани от Лангли много преди да насочат самлетите е в сградите на Световния търговски център.

Вече две десетилетия остава загадка какво са правили в САЩ двама от атентаторите – Науаф ал-Хазми и Халид ал-Михдхар, през 11-те месеца, довели до този съдбовен ден. Двамата влизат в САЩ с визи за многократни пътувания през януари 2000 г., въпреки че многократно са били маркирани от ЦРУ и Агенцията за национална сигурност преди това като вероятни терористи от Ал Кайда.

ЦРУ е скрило от ФБР информация за двама от атентаторите от 9 септември (разсекретени съдебни документи)

Науаф ал-Хазми и Халид ал-Михдхар, снимки: PBS

Само дни преди пристигането си те присъстват на среща на върха на Ал Кайда в Куала Лумпур, по време на която вероятно са били обсъдени и договорени ключови подробности за атаките от 11 септември. Срещата е тайно заснета на видео от малайзийските власти по молба на станцията „Алек“ на ЦРУ, специално звено, създадено да проследява Осама бин Ладен, въпреки че странното е, че не е записано аудио.

И все пак, това видео би трябвало да е достатъчно, за да попречи на Хазми и Мидхар да влязат в САЩ – или поне достатъчно, за да може ФБР да бъде информирано за присъствието им в страната. Те влизат в САЩ с виза за период от шест месеца на международното летище в Лос Анджелис без инциденти, а представители на ФБР в „Алек“ са блокирани от ЦРУ да споделят тази информация с началниците си.

„Трябва да кажем на Бюрото за това. Тези момчета очевидно са лоши. Един от тях поне има многократна виза за САЩ. Трябва да кажем на ФБР“, спомня си Марк Росини, член на  „Алек“, който е обсъждал с колегите си. „[Но ЦРУ] ми каза:“ Не, това не е случай на ФБР, не е в юрисдикцията на ФБР. „

Веднага след пристигането си Хазми и Мидхар се срещат саудитски гражданин, пребиваващ в Калифорния, на име Омар ал-Баюми, в ресторант на летището. През следващите две седмици той им помага да намерят апартамент в Сан Диего, става им гарант по договор за наем, дава им 1 550 долара за следващия наем и ги запознава с Ануар ал-Аулаки, имам в местна джамия. Ал-Аулаки беше убит при американски удар с дрон в Йемен през 2011 г.

ЦРУ е скрило от ФБР информация за двама от атентаторите от 9 септември (разсекретени съдебни документи)Омар ал Баюми, снимка: SpyTalk

След 11 септември саудитецът Баюми стана обект на интерес в разследване на ФБР за потенциално саудитско участие в атаките, известно като операция „Бис“. Пред следователи в Рияд той твърди, че срещата му с Хазми и Мидхар е съвпадение – чува ги да говорят арабски, осъзнава, че не могат да говорят английски и решава да им помогне от благотворителност.

Бюрото стига до съвсем различно заключение – Баюми е саудитски разузнавач и част от по-широка войнствена уахабитска мрежа в САЩ, която се занимаваше с безброй потенциални и действителни терористи и наблюдава дейността на саудитски дисиденти в чужбина.

Тези бомбастични факти останаха скрити от общественото полезрение до март 2022 г., когато документи на ФБР бяха разсекретени по искане на Белия дом. Разследването на новосформираната военна комисия за Гуантанамо хвърля още повече светлина върху контакта на Баюми с Хазми и Мидхар – и на свой ред, силния интерес на ЦРУ към тях, дейността им по време на престоя им в САЩ и отказа на ЦРУ да разкрие присъствието им пред ФБР до края на август 2001 г.

Въз основа на преглед на класифицирана информация и от интервюта с представители на ФБР и Пентагона, водещият следовател на Комисията, Дон Канестраро, категорично предполага, че ЦРУ е възпрепятствало официалните разследвания, за да прикрие проникването си в Ал Кайда.

Това е заключението на четирима отделни, неназовани агенти на ФБР, интервюирани от Канестраро, които са работили по разследванията на атаките от 11 септември. Най-острите обвинения е отправил агент на ФБР, посочен в доклада като „CS-11“, който има „обширни познания по въпросите на борбата с тероризма и контраразузнаването“.

CS-23 разказва как ЦРУ многократно лъже и блокира ФБР в разследванията си срещу Баюми. Например, докато служителите на агенцията твърдят, че не притежават досиета за него, когато са попитани от представители на операция „Бис“, CS-23 знае със сигурност, че това е „лъжа“, а ЦРУ поддържа няколко оперативни досиета за Баюми.

Освен това CS-23 е сигурен, че ЦРУ е използвало отношенията си със саудитските разузнавателни служби, за да се опита да вербува Хазми и Мидхар и да заобиколи законите, забраняващи на агенцията да провежда шпионски операции на американска земя, като използва Рияд като посредник.

Тези твърдения се подкрепят от разказа на друг агент на ФБР, „CS-3“, който освен това твърди, че Баюми е открил банкови сметки и е наел апартамент за двамата похитители в Сан Диего, което е било „направено по нареждане на ЦРУ“. Всяка информация, предоставена на Баюми, след това се е връщала обратно до специалното звено „Алек“ за следене на Ал Кайда.

CS-3 смята, че е странно, че това звено на ЦРУ, разположено в САЩ и в което работят анализатори, е участвало в набирането на агенти на Ал Кайда, тъй като такава работа обикновено е отговорност на служители, обучени в тайни операции, базирани в чужбина.

CS-23 твърди, че висши служители на ФБР са потиснали по-нататъшни разследвания на отношенията на ЦРУ с Баюми и предполагаемото вербуване на Хазми и Мидхар, а представители на Бюрото, свидетелстващи пред съвместното разследване на Сената и Конгреса за 11 септември, бяха инструктирани да не разкриват пълната степен на саудитската намеса в Ал Кайда.

CS-3 заяви, че преди те и колегите им да бъдат интервюирани от съвместното разследване, служителите на ЦРУ в звеното „Алек“ са им казали да не сътрудничат напълно на следователите.

Канестраро не прави никакви заключения защо ЦРУ е скрило жизненоважна информация от ФБР преди атаките, което потенциално би могло да предотврати тяхното изпълнение.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.