Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЦРУ модерира Уикипедия, разкри съоснователят на онлайн енциклопедията

Уикипедия е един от многото инструменти, използвани от американския либерален истаблишмънт и неговите съюзници в разузнавателната общност за водене на „информационна война“, заяви съоснователят на сайта Лари Сангър пред журналиста Глен Грийнуолд.

В интервю за подкаста System Update на Грийнуолд Сангър се оплака как сайтът, за чието основаване е помогнал през 2001 г., се е превърнал в инструмент за „контрол“ в ръцете на ляво-либералния естаблишмънт, сред които той посочи ЦРУ, ФБР и други американски разузнавателни агенции.

„Имаме доказателства, че още през 2008 г. компютри на ЦРУ и ФБР са били използвани за редактиране на Уикипедия“, каза той. – „Мислите ли, че са спрели да правят това тогава?“

Дейността на ЦРУ и ФБР в Уикипедия за първи път беше оповестена публично от студент по програмиране, Върджил Грифит, през 2007 г. Грифит разработва програма, наречена WikiScanner, която може да проследи местоположението на компютрите, използвани за редактиране на статии в Уикипедия, и открива, че ЦРУ, ФБР и множество големи корпорации и правителствени агенции редактират онлайн енциклопедията за инкриминираща информация.

Компютрите на ЦРУ са използвани за премахване на броя на жертвите от страницата за войната в Ирак, докато компютри на ФБР са използвани за премахване на въздушни и сателитни снимки на американския затвор в залива Гуантанамо в Куба. Компютрите на ЦРУ са били използвани за редактиране на стотици статии, включително записи за тогавашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад, ядрената програма на Китай и аржентинския флот.

Някои редакции са по-дребнави, като бившият шеф на ЦРУ Уилям Колби  е редактирал информацията за себе си, за да разшири списъка си с постижения.

„Голяма част от разузнаването и информационната война се водят онлайн на уебсайтове като Уикипедия“, каза Лари Сангър.

Собственикът на социалната мрежа Twitter, която беше ребрандирана на Х, Илон Мъск даде достъп на журналисти до документи, показващи как бившите ръководители на платформата са заговорничили с ФБР за премахване на съдържание, което американското правителство не е искало да бъде известно на обществото.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг също призна, че Facebook, най-голямата социална мрежа, е цензурирала информация, която би навредила на предизборната кампания на президента Джо Байдън през 2020 г. по пряко искане на ФБР, както и информация за Ковид и ваксините, която в последствие се е оказала вярна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.