Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЦРУ: Войната в Украйна ни дава „историческа възможност“ да вербуваме шпиони и да подкопаем властта на Путин

Директорът на американското разузнаване (ЦРУ) Уилям Бърнс открито приветства предполагаемия вътрешен раздор, който според него нараства в Москва заради конфликта между Русия и Украйна, заявявайки, че на ЦРУ е дадена историческа възможност да вербува шпиони и да подкопава властта на Владимир Путин.

Уилям Бърнс заяви в лекция на събитие, организирано от фондация „Дичли“ във Великобритания, че „недоволството от войната ще продължи да измъчва руското ръководство под постоянната диета на държавната пропаганда и практикуваните репресии“.

„Това недоволство създава възможност, която се появява веднъж на поколение за нас в ЦРУ, в основата ни – човешка разузнавателна служба. Няма да го оставим да отиде на вятъра“, добави той.

Бърнс отбеляза, че ЦРУ стартира канал в Телеграм през май, за да набира военни офицери, правителствени служители и учени, които могат да предоставят разузнавателна информация за руското ръководство и икономика. „Имахме 2,5 милиона гледания през първата седмица и сме много отворени за бизнес“, каза той.

Вашингтон залага на това, че украинската криза ще предизвика достатъчно разделение, за да помогне да се обърнат потенциални руски разузнавателни източници срещу президента Владимир Путин. Бърнс направи речта си една седмица след като ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви бунт срещу висшите руски генерали. Прекратеният бунт обаче е далеч по-малко „кървав“, отколкото американските служители очакваха, коментира CNN.

Бърнс настоява, че Вашингтон не е играл никаква роля в бунта на руската частна военна компания, но твърди, че краткотрайният бунт на Пригожин е „ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.